Jump to content

Tengeri rezervátum nyílik a Déli-óceánon

2016. 11. 11. 17:05

Ilyesfajta különleges rezervátumot Amerika vízében találni, ám a most nyíló védett övezet a világ legnagyobbja lesz a maga 1,55 millió négyzetkilométerével.

A rezervátum ötletét a vízi flóra és fauna megmentése inspirálta, mert az emberi tevékenység és az abból fakadó globális felmelegedés és vízszennyezés lassacskán a kihalás szélére sodort bizonyos fajokat.

A Ross névre keresztelt tengeri rezervátum a  védett régió a Déli-óceán (az Antarktiszt övező vizek) területének több mint 12 százalékát teszi ki. Ökológiai szempontból ez a világ egyik legjelentősebb tengere, amely több mint 10 ezer fajnak nyújt élőhelyet, köztük a legtöbb pingvinfajnak, bálnáknak és tengeri madaraknak.

A z 1,1 millió négyzetkilométeres területen 35 éven át tilos lesz minden jellegű halászat, csupán kutatási zónák kijelölése engedélyezett. „A bolygó egyik utolsó szennyezetlen vízi vadonja, a tengeri fajok páratlan sokféleségének otthona felett fognak őrködni a Ross-tengeri térség hatóságai” – mondta John Kerry amerikai külügyminiszter, nyomatékosítva a rezervátum fontosságát.

A huszonnégy ország és az Európai Unió által létrehozott, elfogadott globális egyezmény egy új mérföldkő a történelemben, ami nem csak a fajok sokféleségének fenntartását, hanem a klímaváltozás hatásainak jobb megértését is segíti.

A Ross-rezervátum „építése” 2017-ben veszi majd kezdetét.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk  Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com)