Jump to content

A sültkrumplin túl: BelFrit, ahol a krumpli nem porból készül

2015. 04. 09. 12:30

Manapság nehéz olyan gyorséttermet találni, ahol megfelelő, friss alapanyagok felhasználásával, elfogadható áron adják az ételeket. Szerencsére van egy-két eldugott hely Budapesten, ahol a hús és krumpli látott még napfényt, és nem szintetikusan készítik elő.

Ha belga gasztronómia, akkor az első étel, ami beugorhat a frikandel, vagy a méltán híres sültkrumpli. Mivel utóbbiról több városi legendát is hallani, nem meglepő, ha az ember nem tudja kinek és mit higgyen.

Nemrégiben megjelent egy cikk a Daily Mailen, ami részletezte, hogy miből is készül a gyorséttermek koronázatlan királyának a krumplija. Az amerikai éttermekben a sültkrumpli hozzávalói között hidrolizált gabona és a hidrolizált tej, illetve természetes marhahúsaroma található, ezen felül TBHQ, és PDMS néven ismert vegyi anyagok is. Utóbbi kettő ipari keretek közt használatos (pl.: lakkok és gyanta) illetve a kontaklencsegyártás, és kozmetikai szerek összetevőjeként ismert. Ám nem csak a legnagyobb gyorsétterem láncok némelyikében, hanem a konkurenciánál is hasonló a helyzet. Felmerül a kérdés: sehol sem lehet krumpliból készült sütlkrumplit, vagy egy nem adalékdúsított hamburgert enni? Szerencsére van még remény.

A BelFrit rácáfolt az összes gyorsétteremmel kapcsolatos vélekedésre, ugyanis az általuk kínált ételek friss alapanyagból, és adalék hozzáadása nélkül kerülnek tányérra. Nem csak a húsok és az egyéb belga ínyencségek készülnek minőségi alapanyagból, hanem a sültkrumpli is. A gyorséttermi érát képviselő étteremláncokkal ellentétben, a belga gyorsétteremben a burgonyát nem fagyasztva tárolják, hanem hűtve. A holland termelőktől vásárol krumplit, a vendég érkezésekor helyben, és frissen sütik ki. Embert barátjáról, gyorséttermet sültkrumplijáról. A BelFrit e téren remekel. De nem csak a burgonyájuk, hanem a többi étel is jó ízű, és viszonylag pénztárcabarát áron kóstolhatjuk meg őket. Budapesten a nagyobb plázákban (WestEnd, Pólus) is találkozhatunk egy-egy BelFrittel.

Ha egy falatka Belgiumra vágyik, akkor irány a BelFrit, ahol a krumpli nem porból készül, a hús minőségi helyről érkezik, és a tányérra kerülő zöldek sem a fagyasztó mélyéről lettek előbányászva.