Jump to content

Vízum nélkül utazhatnak az EU-ba a koszovói állampolgárok

2024. 01. 12. 10:16

Vízummentesen utazhatnak az Európai Unióba a koszovói állampolgárok hétfőtől.

Az új szabály lehetővé teszi a koszovói útlevéllel rendelkezők számára, hogy bármely 180 napos időszakban 90 napos tartózkodásra vízum nélkül utazzanak az Európai Unióba. A tartózkodás célja üzleti út, turizmus, vagy családlátogatás lehet, munkavállalás nem. A pristinai kormány ez utóbbi betartására szólította fel az állampolgárokat azt üzenve, ne éljenek vissza Brüsszel jószándékával.

A térség országai közül Észak-Macedónia, Montenegró és Szerbia számára 2009-ben, Albánia és Bosznia-Hercegovina számára pedig 2010-ben vezette be a vízummentességet az Európai Unió.

Brüsszeli jelentések szerint az 1,8 milliós Koszovó már 2018-ban teljesítette a vízummentes utazás feltételeit, ám az egyes országok aggályai miatt eddig ezt nem kaphatta meg.

A koszovói vízummentesség megadása nincs hatással az egyes uniós tagállamok Koszovó státuszával kapcsolatos álláspontjára.

Öt tagállam ugyanis – Ciprus, Görögország, Románia, Szlovákia és Spanyolország – továbbra sem ismeri el Koszovót önálló államként.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)