Jump to content

Naplás-tó, vidéki nyugalom a külvárosban

2015. 05. 29. 12:30

A főváros legnagyobb kiterjedésű állóvize közkedvelt túra- és szabadidős úti cél. A mesterséges tó ugyan kisebb népszerűségnek örvend, mint a Városligetben lévő társa, ám ez csak annak köszönhető, hogy sokan nem is hallottak még róla.

A Naplás-tó a XVI. kerületben Cinkotán található, nem messze a Cinkotai Kis-erdőtől. A tó kialakulása a Szilas-patak visszaduzzasztásának köszönhető, így olykor Szilas-víztározónak is nevezik.

A tó ökológiai szempontból kitüntetett, ennek fényében 1997-ben tájvédelmi körzetté nyilvánították. A lépés meghozatalát az is elősegítette, hogy Közép-Európában ez az egyetlen ilyen nagy kiterjedésű városi terület, amelyen a vízi és mocsári növényzet, illetve a hozzá csatlakozó sásréti és lápréti flóra és fauna viszonylag háborítatlan.

A tó kiterjedését tekintve 1,5 km2 és átlagos mélysége 2-6 méter. Nyaranta közkedvelt helye a horgászoknak, és napozóknak, fürdeni viszont tilos benne. Télen, ha befagy, ingyenes korcsolyapályaként funkcionál, habár hivatalosan ez sem engedélyezett. A tó körül fut a Naplás-tó tanösvény is, amin lehetetlen eltévedni.

A Naplás-tó környéke első vagy akár sokadik randevús helyszínnek is kiváló, mert a romantikázáshoz minden adott, főleg, ha az ember kivárja a naplementét, hiszen akkor tényleg gyönyörű látvány tárul a szem elé.


(A kép forrása: http://media.vendegvaro.utazom.com/)