Jump to content

Ebben a kutya melegben kedvencére is jobban figyeljen!

2015. 06. 14. 12:30

A hőguta veszélye nem csak az embereket, hanem az állatokat is ugyan úgy veszélyezteti. Ha Önnek van háziállata, a kánikula ideje alatt tartsa szem előtt az alábbi dolgokat, és ismerje meg a tippeket melyek segítenek a tartós 30 fok fölötti idő átvészeléséhez.

Az embereknek lényegesen egyszerűbb dolguk van a kánikula átvészelésének tekintetéből, hiszen a legtöbb munkahelyen a klímának köszönhetően egész nap kellemes a hőmérséklet. Otthon pedig vehetnek egy hideg fürdőt, vagy elmehetnek egy plázába, étterembe hűsölni. De mi a helyzet az otthon hagyott kiskedvenccel? A panelházak szinte beszippantják a forróságot, de a kerti kutyának sem jobb a dolga. A délutáni séta sem jelenti a legjobb megoldást, hiszen akárcsak az ember, a négylábú is leéghet, elájulhat, rosszul lehet a hőségtől. Felmerül a kérdés, mit tehetünk az állatainkért a kánikula ideje alatt?

Elsődlegesen mindig biztosítsunk számukra árnyékot! A legnagyobb hőségben egy kis árnyék életmentő lehet. A lakásban hagyott kutyák esetében sötétítsük be a lakást, ezzel is csökkentve a szobák felforrósodását.

Víz! A nagy hőség ideje alatt naponta 5x érdemes friss vizet adni az állatnak, illetve egy kicsit bevizezni a hasuk alját, és a fejüket.

Séta! A sétáltatás a legnagyobb melegben kerülendő. Akárcsak az emberi szervezetet, az állatét is nagyon megviseli, főleg a kistestű, gyakran légcsőszűkülettel élő kutyákét. Számukra ez az időjárás igazi kínszenvedés. Érdemesebb kisebb távot megtenni velük, árnyékos helyen, ha pedig úgy látjuk, hogy a kutya már nem bír menni, ne rángassuk. Vegyük fel és vigyük ölbe haza. Ha a séta közben leül, szintén ne rángassuk, mert valószínűleg nem érzi jól magát, melege van. Ilyenkor hagyjuk kicsit pihenni, lehűlni. Optimális kora reggel és nyolc óra után sétáltatni. Köztes időben maximum egy kis kör, a legszükségesebb dolgok elvégzésére.

Soha ne hagyjuk az állatot az autóban. 22 fokos hőmérséklet esetén, a napon hagyott autó egy óra alatt akár 47 fokra is felmelegedhet. Gondoljunk bele abba, hogy 30-32 fokos hő esetén ez a szám mennyivel növekszik. Szinte élve megsül az autóban hagyott állat. A közhiedelemmel ellentétben, a lehúzott ablak semmit nem ér.

Ha a kutyán, macskán, hörcsögön, stb. a hőguta jeleit vesszük észre - szapora lihegés, szédülés- azonnal kezdjük a hasánál hűteni, és hívjunk állatorvost, mert extrém esetben az állat bele is halhat a hőgutába.

Ne legyünk szívtelenek a kóbor állatokkal sem! Ők nincsenek olyan szerencsés helyzetben, hogy a gazda felügyelete alatt vészeljék át a kánikulát. Ha látunk egy kóbor kutyát, macskát, próbáljuk megitatni, élelmet adni neki, mert ők fokozott veszélynek vannak kitéve!


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása: http://www.vitalityscript.com/)