Jump to content

Zöld taxik a fővárosban

2015. 06. 21. 12:30

Viszonylag új keletű dolognak számít hazánkban az a pár darab taxi, amelyek abszolút benzin- és dízelmentesen, csak elektromos áramot fogyasztva közlekedik.

A Budapest Taxi társaság komolyan veszi a környezetbarát taxizást mert az ő cégérük alatt fut két db teljesen elektromos működésű Nissan Leaf, illetve 50 db hasonló működésű Opel is. Ezen felül a hagyományos hajtóanyagoknál szintén környezetkímélőbb, CNG üzemű Opel Zafirákat is alkalmaznak. Itthon még nincs nagy kereslete az elektromos taxiknak, ami nagy kár, hiszen ezek nem szennyezik a levegőt, káros anyag kibocsátásuk 0, és direkt a városi autózásra lettek kifejlesztve.

Egy ilyen autó fenntartása, mint a Nissan Leaf, nem költséges, hiszen ne kell a hagyományos értelemben tankolni, és a szervízelése is 30,000 km-enént szükséges. A megvásárlásakor viszont nagy úrnak kell lenni, mivel az autó újonnan listaára 8,77 millió forint.

Átlagosan egy töltéssel 100 km-et lehet megtenni, ha megy a fűtés és a városi forgalomhoz igazodik az autó tempója. A katalógus szerint 144km/h a végsebessége, és 109 pacit rejtettek a karosszéria mögé. Budapesten és környékén jelenleg 4 ponton lehet villanyautót gyorstölteni. A Graphisoft Park és az Istenhegyi úti MOL töltőállomáson kívül a Nissan budaörsi kereskedésében, és az Evopro Hauszmann Alajos utcai telephelyén. Ezek megépítése, az autó árának majdnem duplájába kerültek. Az autóban lévő akkumulátorban nagyjából egy 10 lakásos társasház csúcsidős energiafelhasználása lakozik. Egy gyorstöltés általában 40 perc körüli, így még ez sem lehet rá mondani, hogy sokéig tartan, mint pl. egy Tesla esetében.

Ha legközelebb taxit rendelne, kérjen elektromosat, érdemes kipróbálni!


(A kép forrása: http://www.vezess.hu/)