Jump to content

Gyros vs Döner, mi a különbség?

2015. 07. 10. 16:00

Gyros, döner. Az egymás szinonimájaként használt szavak teljesen mást jelentenek. Ön tudja mi az eltérés az ételek között?

A gyros és döner ugyan elég sok hasonlóságot mutat a hús, tálalás, összetevők szempontjából, viszont mégsem ugyan az a kettő. A különbség a részletekben rejlik.

A gyros – helyesen magyarul: girosz – eredetileg egy görög étel, a döner pedig török. Az első markáns eltérés azonban mégsem ebből adódik, hanem a regionális és gasztronómiai szokások sokféleségétől.

Míg a törököknél tabunak számít a disznóhús, addig a görögöknél nem. Így a klasszikus döner sosem tartalmaz dinszó húst, csak bárányt, marhát vagy csirkét, és ezt is darált formában. A gyros esetében nincs ilyesfajta megkötés. Ám nem csak a hús, hanem a tálalási mód is eltérő. A gyros esetében vastagtésztájú, könnyen szétnyitható pitába kerül a belevaló, míg a döner esetében, a török kenyérhez és tortillához hasonló, búzalisztből készült kenyérbe teszik.

Ami talán az különbségek közti határvonal elmosódásáért felelős lehet – a rosszul informáltság mellett- a húskészítési technika, ugyanis ez azonos mindkét étel esetében. A gyros és döner egyaránt függőleges nyárson sül, amit folyamatosan forgatnak. Az jól átsült, szaftos húsrészeket levágják és tálalják. Valószínűleg ez okozza a félreértések első forrását.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!
(Kép: tripadvisor.com)