Jump to content

Így nyaralt a magyar két évvel ezelőtt, és így most

2015. 08. 05. 16:00

2013-ban csupán a magyar lakosság 33,2%-a vett részt többnapos belföldi utazáson, ezzel szemben a rákövetkező évben ez a szám 5,4%-kal emelkedett, ami azt jelenti, hogy közel 295 milliárd forintot költöttek el az emberek belföldi nyaralásuk során. A helyzet idén még jobban alakul, már az első negyedévben, 4 %-kal emelkedett a belföldi, 8,2 %-kal a külföldi vendégéjszakák száma.

A tavalyelőtti év nem kedvezett a turizmusnak. 2012-höz képest 17,7%-kal csökkent a magyar lakosság által tett többnapos belföldi utazások száma (ami így 14,1 millió utazást jelent). Ezek 70,6%-a 1–3 éjszakás utazás (-20,7%), 29,4%-a 4 vagy több éjszakás (-9,4%) utazás volt. Tehát az egy-két hetes nyaralások száma drasztikusan csökkent. Ezzel szemben idén valódi fellendülésnek lehetünk szemtanúi a KSH adatai szerint.

A belföldi utazás növekedése már a szezon első felében is megfigyelhető volt, majdhogynem 10%-kal többen kerestek fel hazai vendéglátóegységeket, mint korábban. Az utazási motivációk között a rokonok, barátok, ismerősök meglátogatása, valamint a szórakozás, pihenés, üdülés, sport mellett a program-, élmény-, és egészségturizmus is egyre népszerűvé vált. Utóbbiak a színvonalváltozásra késztetik a hazai szállásadókat, így megfigyelhető, hogy egyre jobban előtérbe helyeződnek a wellness szolgáltatást, színes programokat kínáló hotelek, szállodák fejlesztése, kiépítése.

Az utazás szempontjából is számos változás figyelhető meg. Belföldön messze a legnépszerűbb közlekedési eszköz a személygépkocsi, motor és lakóautó kategória (73,4%), amit az autóbusz (14,8%) és a vasút (11,5%) követ.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!
(Kép: http://blog.raysoutdoors.com.au/ Forrás: vakaciozzunk.hu/Magyar Turizmus Zrt./KSH/ privatbankar.hu)