Jump to content

Hagyd el, találd meg, hagyd el újra! Kezdeményezés az olvasásért

2015. 08. 10. 12:30

Egy új kezdeményezésnek lehetünk szemtanúi, aminek célja, hogy az olvasás és könyv szeretetet ne vesszen ki a divatból. A BookCrossing/Veszíts el egy könyvet! jó ötletnek tűnik, csak kár hogy alig hallottak róla itthon.

A Veszíts el egy könyvet! kezdeményezés eredetileg egy amerikai könyvimádó páros Ron Hornbaker és felesége, Kaori ötlete, akik olyan sikeressé tették a BookCrossing-ot, hogy a szó külön fogalommá vált és még az Concise Oxford Dictionary-ban is helyet kapott, valamint A Legjobb közösségi oldal és a Legjobb Társadalmi/Hálózatépítő oldal címét is bezsebelte 2005-ben. A statisztikák szerint 2013-ig több mint 10 millió könyvet veszítettek el, 132 országban.

A kezdeményezés hazánkba is elért, itthon az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár hozta köztudatba, és meg is fogalmazta a dolog lényegét, ami abban rejlik, hogy ne megszabadulni akarjunk, hanem megosztani, megosztani az olvasás és a történet élményt.

Ha részt akarunk venni a hazai könyvelhagyásban, mindenképp olyan könyvet kell kiválasztani, amit szeretünk, és amit szeretnénk, ha már is elolvasna. A kiválasztott könyve bele kell ragasztani egy sárga post-it-et rajta egy sétáló könyvvel és „véletlenül” nyilvános helyen felejteni. A dolog nyitja a sétáló könyv jelzés, innen lehet tudni, hogy a vakszerencse épp minket választott ki egy jó kis olvasásra.

Ha elhagyatott könyvet talál, mától tudni fogja, hogy egy nagyszerű, közösségi olvasást pártoló kezdeményezés részese lett. Ne szakítsa meg a láncot!



További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!
(Kép: bookcrossers.de Forrás: vakaciozzunk.hu/librarius.hu)