Jump to content

Termálvizes fűtőrendszer Mosonmagyaróváron

2015. 09. 29. 12:30

Először a tavalyelőtti évben volt szó arról, hogy a Győr-Moson-Sopron megyében található településen termálvízzel fognak fűteni, azóta viszont keveset hallani a hazánkban szokatlan megoldásról, mely környezetbarát és jóval gazdaságosabb is.

Mosonmagyaróvár is beáll azon városok sorába, melyek geotermikus energiát is hasznosítanak a fűtési szezonban. A tavalyi évben Árvay István alpolgármester úgy nyilatkozott a Kisalföldnek, hogy minden szükséges engedély megvan a termálkút fúrásához, így a munkálatok már a júniusi hónapban megkezdődhettek.

Akkor alpolgármester azt mondta, hogy az új fűtési rendszer már idén működésbe lép majd. A geotermikus fűtőrendszer használata több dolog miatt is remek beruházás. Egyrészről a rendszer felváltja a gázzal történő fűtést (ezzel pénzt és környezeti terhelést csökkentve), másrészt sokkal gazdaságosabb, harmadrészt csökkentheti a város gázenergia-függőségét is.

A termálvizes fűtőrendszerhez a hőenergiát a termálvíz adja, melyet a területen fúrt, 86 darab, 2300 méter mély kútból nyernek. Ezt a hőt vezetik el csöveken keresztül a hőközpontba, ahol a távhőrendszerbe csatlakozik majd.

A geotermikus fűtési rendszer 80%-át adja majd a fűtésnek, de a hagyományos fűtési rendszer is működni fog, egyfajta tartalékként.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!
(Kép: cepolina.com)