Jump to content

A Nyíregyházi Állatpark lett Európa legnagyobbja

2015. 10. 03. 12:30

Saját kategóriájában hazánk egyik legszebb állatkertje lett Európa szerte az első. A győzelem elismerésre méltó, már csak azért is, mert európai szintű versenyről van szó.

A Nyíregyházi Állatpark két másik állatkerttel holtversenyben az első helyen végzett az 500 ezer látogató alatti kategóriában, melyet egy független állatkerti elemző szervezet készített. Anthony Sheridan állatkerti szakértő alapítványa Európa száz állatkertjét vizsgálta meg, több szempont alapján.

A Nyíregyházi Állatpark az 500 ezer látogató alatti kategóriában indult melyben a Szegedi Vadaspark a 26., a Veszprémi Állatkert pedig a 33. helyezést érte el. A minősítési rangsor szerint az egymillió látogató fölötti kategóriában Bécs lett az első, az ezen a listán szereplő egyetlen magyar állatpark, a Fővárosi Állat- és Növénykert a 14. lett.

A minősítési rendszerbe bekerülni önmagában is nagy dolog, mert a minősítő bonyolult szempontrendszer szerint értékelte Európa állatkertjeit, vizsgálták például az adott parkban zajló pedagógiai, fajmegőrzési, pénzügyi és marketingmunkát is. Az elért eredmény mindenki számára meglepetést okozott, mert a listán Nyíregyháza olyan neves állatparkokat utasított maga mögé, mint a nagy múltú salzburgi vagy a plzeni látványosság.

Az 500 ezer és 1 millió közötti kategóriában nem volt magyar állatkert, ezen a listán a rostocki, a frankfurti és a münsteri állatkertek végeztek az első három helyen. Az 1 millió látogató fölötti csoportban a bécsi állatkert mögött a lipcsei és a zürichi állatpark lett a második és harmadik helyezett. Ebben a rangsorban az ismertebb parkok közül a berlini állatkert a münchenivel együtt holtversenyben az ötödik, a prágai pedig a nyolcadik lett.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!
(Kép: maszol.ro Forrás: vakaciozzunk.hu/MTI)