Jump to content

Idén tizenhárom festett fallal zárult a Színes város fesztivál

2015. 11. 17. 16:00

Ha nem hallottál a kezdeményezésről, most pótolhatod lemaradásodat!

Az esemény először 2009-ben került megrendezésre. Célja az volt, hogy színesebbé tegye a várost, és az összképet romboló egyszínű tűzfalakat képzőművészeti alkotások borítsák az alkotók. Ez a városszínesítő szándék azóta számos követőre talált.

Az idei fesztiválon nyolc fal dolgozta fel a hungarikumok témáját, bemutatva többek közt a solymászatot, a szürke marhát, a makói hagymát, vagy éppen a tárogatót.

"Összefogás jött létre idén annak érdekében, hogy Budapest egyedi és fiatalos arcát még erősebbé és markánsabbá tegyük és ezt azzal az eszközzel próbáltuk elérni, hogy falakat festünk szerte a városban" - emelte ki Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója.

Az Erzsébet híd lábánál, a Rudas fürdőt idéző falfestmény "gazdája" a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. volt, amelynek vezérigazgatója, Szőke László úgy fogalmazott: "ez a program színesebbé, élvezhetőbbé és jobbá teszi azokat a tereket ahol élünk".

A falfestések tervezőit zárt körű, meghívásos pályázaton választotta ki a szakmai zsűri, amelynek tagjai között Sugár János egyetemi tanár; Pálfi György László egyetemi docens; Sidó Szabolcs, a Budapesti Városigazgatóság Zrt. vezérigazgatója és Dévényi Tamás, a Központi Műemléki Tervtanács elnöke foglalt helyet.

A fesztivál keretében elkészült legjobb festményekre csütörtöktől a közönség is szavazhat az Index hírportál felületén keresztül. A nyertes alkotó Moszkvába utazhat, hogy egy helyi művésszel közös köztéri alkotást készíthessen az orosz fővárosban 2016 tavaszán.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!
(Kép: ciderandperry.co.uk Forrás: vakaciozzunk.hu/MTI)