Jump to content

Hungarikum lett a kürtős kalács

2015. 12. 05. 12:30

A karácsonyi vásárok elmaradhatatlan „kelléke” immáron hivatalosan is hungarikummá vált. De mit is jelent ez a gyakorlatban?

A Hungarikum Bizottság egyhangú döntéssel hungarikummá nyilvánította csütörtöki ülésén akürtős kalácsot.

A Hungarikum Bizottság minden segítséget megad a kürtős kalács jogi védelméhez - tette hozzá Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, aki az erdélyi, a székely és a magyar hagyomány részének nevezte ezt az édességet. Erdélyben a magyar identitás kifejezője a kürtős kalács, amely a régi konyha kreativitását is jelképezi.

A kürtős kalács 1990 után indult világhódító útjára és ma már sok országban megtalálható - indokolta, a hungarikumok közé sorolását.

A kürtős kalács hungarikummá nyilvánítására egyébként többször tettek már kísérletet különféle szervezetek (pl.: a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje és a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület), de egyikőjük sem járt sikerrel. A sikertelenségbe közrejátszhatott az is, hogy a kürtős kalács nem kifejezetten magyar találmány, mert a világ számos pontján készítik, és több száz recept variáció létezik elkészítésére. Hogy megtalálták-e az eredeti magyar változatot, amire rábólintott a szövetség, azt nem tudni, mindenesetre hungarikummá lett kinevezve.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!
(Kép: vitezkurtos.hu Forrás: vakaciozzunk.hu/MTI)