Jump to content

A kis országok is sokat tehetnek a klímaváltozás ellen

2015. 12. 13. 12:30

A kis országok, köztük Magyarország is sokat tehet a klímaváltozás miatti problémák csökkentésére, ha önálló tudományos megoldást dolgoz ki, mondtal a témával kapcsolatban nyilatkozó Zágoni Miklós éghajlatkutató.

"Mi azzal járulhatunk hozzá jelentős mértékben a változáshoz, ha olyan technológiát, tudományos fejlesztést, energetikai ötletet, megoldást találunk, amelyet el lehet terjeszteni" - fogalmazott az éghajlatkutató. Megjegyezte, hogy az innovatív, hasznosítható megoldásokat a legnagyobb energia-felhasználók, India, Kína és az Egyesült Államok is megvásárolhatja, és hatékony alkalmazásukkal csökkenthetik saját nagy mértékű kibocsátásukat. Magyarországnak a következő 20-25 évben erre kellene összpontosítania Zágoni Miklós szerint.

Kitért arra is, hogy az alternatív technológiák egyelőre mindenütt a világon nagyon drágák és nem elég hatékonyak. "Egyelőre nem tudjuk pontosan, hogy a 1,5-3 fokos felmelegedés bekövetkezik-e, meg tudjuk-e ezt állítani, és milyen részben természetes ennek kialakulása. Ugyanakkor azt sem látja a világ tisztán, milyen alternatív megoldást alkalmazzon".
Laurent Fabius francia külügyminiszter, az ENSZ 21. klímakonferenciájának elnöke csütörtök este jelentette be Párizsban, hogy úgy látja, pénteken javaslatot tud tenni a klímavédelmi egyezmény végső szövegére.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!
(Kép: friendsjournal.org Forrás: vakaciozzunk.hu/MTI)