Jump to content

Öt pompás helyszín a tavaszi virágleshez

2016. 04. 10. 12:23

Hamarosan megkezdődik viráglesések időszaka. Magyarország több pontján is pompás növények virágzásának lehetünk szemtanúi, így láthatunk többek között cseresznyevirág, krókusz, és havasszépe virágzást is. Öt helyszínt ajánlunk a tavaszi virágleshez.

Budapest, Füvészkert - Sakura ünnep

A japáncseresznye a rózsafélék családjába tartozik, Japán nemzeti jelképe: a japánok az alkalomra különleges szertartásos virágnéző ünnepségeket (úgynevezett hanamikat) szerveznek országszerte.

A budapesti ELTE Füvészkertben immár 2007 óta hagyománya van az azóta évente megrendezett Sakura ünnepnek, amely az áprilisi japán cseresznyefa virágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez, az Ohanamihoz kapcsolódik. Ebben a tavaszi időszakban virágoznak a japán cseresznyefák a Füvészkertben, a látogatók a japán szokásokhoz hasonlóan ilyenkor takarón piknikezhetnek a kertben, és gyönyörködhetnek a fák virágzásában.

A Sakura ünnepek általában 2 hétvégét ölelnek fel, és ilyenkor hétvégén különböző rendezvényekkel várják az oda látogatókat, de a hét folyamán is lehet menni piknikezni a virágzó cseresznyefák alá. Más időszakban egyébként tilos a kertben a fűre leülni. Az idei Sakura-ünnep április 9-re és 10-re esik, a programról itt lehet tájékozódni.

Nagykörű – Cseresnyefavirágzás

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Nagykörűt nem véletlenül nevezik az ország cseresznyéskertjének: itt már komoly hagyománya van a cseresznyevirágzás megünneplésének.

Az idei ünnepen is, hasonlóan az eddigiekhez, számos programmal várják az érdeklődőket, lesz például fagyűző szertartás, amikor tüzet raknak, énekelnek, táncolnak és imádkoznak a résztvevők, valamint a cseresznyefákat meg is lehet ölelni, lesz templomi koncert, a fajtagyűjteményben pedig fáklyás körmenetet szerveznek.

A helyiek büszkék a cseresznyére, olyannyira, hogy még a település címerében is megtalálható a gyümölcs. A nagykörűi cseresznye védett márkanév, a cseresznyésgyűjtemény pedig génbankként is szolgál, mivel a fagyűjteményben több mint százféle cseresznyefa található.

Jeli Arborétum, Kám - Havasszépe

Európa egyik legszebb botanikus kertje a Vas megyei Kám községhatárban található: a Jeli Arborétum májusban virágba borul, hiszen ilyenkor virágzik tömegesen a havasszépe, vagyis a rododendron. A teljes park területén több mint 300 rododendron-változat található több ezer példány formájában, ezek a fajok februártól júniusig nyílnak.

Folytatás holnap!

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk  Facebook oldalát!
(Kép: .wikimedia.org Forrás: vakaciozzunk.hu/hirado.hu)