Jump to content

Öt pompás helyszín a tavaszi virágleshez II.rész

2016. 04. 14. 12:31

A leggyönyörűbb helyek a testi-lelki feltöltődéshez, romantikus andalgáshoz, családi kiruccanáshoz.

Magyarország tele van szebbnél-szebb virágoskertekkel, melyek nem csak néhány négyzetméteren, hanem hektárokon át ejtik rabul a tekintetet. Korábban három virágleső helyszínről olvashattál, melyet itt megtalálsz, most pedig további két ötlettel gazdagítjuk programfüzeted.

Strázsa-hegy – Nagyezerjófű

A Strázsa-hegyi tanösvényen végighaladva lelhető fel a nagyezerjófű nevű virág, amely a citrusfélék családjába tartozik. A növény citromillatot áraszt magából, hozzányúlni azonban veszélyes, mivel a levelek fonákján található szőrök allergén anyagot fecskendeznek a hozzájuk érőkbe és hólyagos bőrkiütést is okozhatnak.

A nagyezerjófű védett növény, melyet a népi gyógyászatban sebgyógyításhoz és reuma ellen is használtak, és a menstruációs ciklus megindításához is alkalmazták leveleit és gyökerét.

A helyszínre május 28-án szervez könnyű sétatúrát a Duna-Ipoly Nemzeti Park.

Babócsa – Nárcisz

Európa legnagyobb nárciszmezője Magyarországon található: a Duna-Dráva Nemzeti Park, Babócsa határán fekvő 13 hektáros területén, a Basa-kertben. Ami minden évben április végén és május elején hófehér virágba borul. A Basa-kert legnagyobb nevezetessége és látványossága a csillagos nárcisz.

A terület elnevezése onnan ered, hogy a történelmi feljegyzések szerint a török hódoltság idején a helyi basa ültettette be nárcisszal háremhölgyei számára. A virágzás csupán néhány napig tart, és hatalmas érdeklődés övezi.

A babócsaiak évente rendezik meg a Nárcisz napot, ahol különböző rendezvényekkel várják az érdeklődőket.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk  Facebook oldalát!
(Kép: wikimedia.org Forrás: vakaciozzunk.hu/hirado.hu)