Jump to content

Mi lesz veled, SZÉP-kártya?

2016. 05. 01. 16:24

A turizmus érdeke a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) továbbvitele, de sorsa bizonytalan.

Míg a fővárosban a vendégéjszakák nagyjából 90 százalékát külföldiek töltik el, vidéken a forgalom kétharmadát belföldi utazók adják. Ők nagyon gyakran használják a SZÉP-kártyát, vannak olyan vidéki szolgáltatók, akiknél a bevétel 60-70 százalék ezzel a fizetőeszközzel érkezik a kasszába – mondta Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár.

Munkahelyek százezreiről van szó

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tisztségviselője azt is hangsúlyozta, a turizmusban munkát vállalók – több mint 300 ezer ember – 76 százaléka Budapesten kívül dolgozik, és az ő munkahelyük megőrzése is nagyon fontos.

A helyettes államtitkár annak kapcsán nyilatkozott, hogy a közelmúltban az Európai Bíróság helyt adott az Európai Bizottság döntésének, és több ponton az európai joggal össze nem egyeztethetőnek mondta ki a magyar cafeteria rendszert.

Arra a kérdésre, hogy a SZÉP-kártya megmarad-e valamilyen formában, az helyettes államtitkár azt válaszolta, a cél, az hogy 100 ezer forintig készpénzes juttatást lehessen adni – ez a rész váltaná ki az Erzsébet-utalványt – 100 ezer forint fölött, 450 ezres határig pedig csak a SZÉP-kártyára lehessen utalni.

Nemzeti forrást is remélnek

Horváth Tihamér, a SZÉP-kártya) egyik ötletadója arról beszélt, idén a világpolitikai történések, illetve a külföldi terrorista cselekmények erősíteni fogják a belföldi turizmust. Egészen biztos, hogy vissza kell hódítani a külföldre utazó magyarokat és az elveszett osztrák, német turistákat, akik szintén nem fognak utazni Törökországba – tette hozzá.

Polgár Tibor közgazdász szerint a turisztikai statisztikák azt mutatják, hogy az első negyedévben a növekedés elsősorban a vidéket jellemezte, aminek elsőszámú generátora a SZÉP-kártya. Biztos, hogy ha a juttatásban változás lenne, az jelentősen befolyásolná a növekedés ütemét.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk  Facebook oldalát!
(Kép: fehervar-arpadfurdo.hu Forrás: vakaciozzunk.hu/MTI)