Jump to content

Háromszáz teleülés szeretné a Virágos Magyarországért díjat

2016. 06. 17. 16:43

Közel 300 település jelentkezett az idén 23. alkalommal meghirdetett Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyre a május végén zárult nevezési határidőig, a résztvevők száma a tavalyi megmérettetéshez képest egyharmadával nőtt.

A versenynek minden évben kiemelt témája van, idén azt a hazai éttermet keresik, amely kiemelt figyelmet szentel környezete gondozottságára, virágosítására.

A turisztikai régiók közül Budapestről és környékéről 32, Nyugat-Dunántúlról 50, Közép-Dunántúlról 28, Balatonról 29, Dél-Dunántúlról 43, Észak-Magyarországról 36, Észak-Alföldről 26, Dél-Alföldről 30, míg a Tisza-tavi régióból 7 nevezés érkezett. A megyéket tekintve a legtöbb, 25 jelentkezés Veszprém megyéből érkezett. A nevezésekkel együtt a települések írásos bemutatkozó anyagot és képeket is küldtek, melyek hamarosan megtalálhatók lesznek a mozgalom megújult honlapján.

A területi zsűrik 2016 nyarán keresik fel a benevezett településeket, a helyszínbejárások után nevezik meg a verseny kiírói 2016 legvirágosabb városát és falvát, amelyek 2017-ben képviselhetik Magyarországot az Európai Virágos Városok és Falvak versenyén.

Tavaly Siófok és Balatongyörök indult az európai versenyen, ahol Balatongyörök aranyérmet, Siófok pedig ezüstérmet és a legszebb főtér különdíját nyerte el. Ebben az évben Mosonmagyaróvár és Dunakiliti készül az európai megmérettetésre, amelyre a Virágos Magyarországért Szervező Bizottság és a Magyar Turisztikai Ügynökség segítségével zajlik a folyamatos felkészülés a tavaly novemberi díjátadó óta. A nemzetközi zsűri július 1-4 között keresi fel a két települést.

A Virágos Magyarországért verseny immár több mint két évtizede Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökség saját projektjeként kezel, biztosítva annak jogi, szervezeti és finanszírozási kereteit. A versenyt több minisztérium, az Országgyűlés több bizottsága és számos civil szervezet is támogatja. Az országos mellett már helyi - városi, megyei, régiós - versenyeket is rendeznek, amelyek évente közel hárommillió embert mozgósítanak a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése, megőrzése érdekében.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk  Facebook oldalát!
(Kép: retrofm.hu)