Jump to content

A nyár fővárosa, Siótok lett az első befutó

2016. 06. 18. 16:00

Könnyű szél, verőfényes napsütés 5000 résztvevő és több, mint 300 versenyző a Nemzeti Regattán, ami izgalmas fordulatokkal bővelkedett. 

A küzdelem szoros volt, végül Siófok, a házigazda nyerte meg a Nemzeti Regattát. Az ezüstérmet Alsóörs, a bronzérmet pedig Csopak vihette haza. A Balaton, és a vitorlás sport is a legszebb arcát mutathatta meg a Nemzeti Regattán.

A versenyen hírességek is képviselték szülővárosukat. Növényi Norbert, olimpiai bajnok birkózó Orosháza csapatát erősítette. Pécs város képviseletében Vári Attila kétszeres olimpiai bajnok, világbajnok vízilabdázó és Dr. Páva Zsolt, a város polgármestere, a rendezvény fővédnöke szálltak vízre, Badár Sándor népszerű humorista pedig a szentesiek csapatának tagjaként vett részt a versenyben. Csiszár Jenő és Pimasz Úr a szigligeti csapattal szelték a hullámokat.

A győztes település, Siófok alpolgármestere Hamvas Péter is rendkívül élvezte a megmérettetést, így nyilatkozott a versenyről:

„Siófok az ország nyári fővárosa, így örömmel biztosítottunk helyszínt a Nemzeti Regatta színvonalas rendezvényének.”

A szervezők számára fontos szempont volt, hogy egyenlő körülményeket, azonos esélyeket garantálhassanak a résztvevők számára. Profi skipperek segítették a települési csapatokat, így a kevesebb vitorlás tapasztalattal rendelkező versenyzők is lehetőséget kaptak a szép eredmények elérésére. Célja volt a kezdeményezésnek többek közt, hogy a vitorlás sportot ne csak az „úriemberek sportjaként” tartsák számon, hanem szélesebb körben is kipróbálhatóvá, élvezhetővé tehessék, és a vitorlázás valódi tömegélménnyé válhasson. Aki részt vesz egy ilyen színvonalas amatőr versenyen, később jó eséllyel válhat akár igazolt versenyzővé.

Egy vitorlás hajó fedélzetén a csapat tagjai valóban összekovácsolódnak, az eredményért össze kell fogni, együtt kell mozogni, a győzelem kulcsa a jó csapatmunka. Aki vízre száll, érzi: egy mindenkiért, mindenki egyért. Pomucz Tamás, vitorláslegenda a győztes csapat, Siófok kapitánya így nyilatkozott:

„Nagyon jó volt látni, hogy tele van a kikötő versenyzőkkel és érdeklődőkkel. Siófokiként külön öröm volt számomra, hogy ekkora érdeklődés kísérte a rendezvényt, hatalmas közönségsiker volt. Kiváló volt a csapatom, igyekeztem mindenkinek olyan feladatot adni a fedélzeten, ami megfelelt az előzetes felkészültségének, és remekül teljesítettek. Nagyon szoros volt a küzdelem, a győzelmünk tényleg csak pár centin múlt. Persze nem minden a felkészültség, mindig kell egy kis szerencse, ebben rejlik a vitorlázás titka és népszerűsége.”

A Nemzeti Regatta hatalmas sikerrel zárult, méltó megünneplése volt a 170. jubileumi balatoni hajózási szezonnak. A rendezvény küldetése emellett a balatoni régió, a hajózás, a vitorlás sport népszerűsítése. A példaértékű összefogás a települések között, a kapcsolatok, barátságok kialakulása és ápolása valósult meg az egyedülálló vitorlásfesztiválon. Az esemény népszerűségét tekintve most már biztosak lehetünk benne, hogy jövőre is várja az érdeklődőket Siófok legnagyobb rendezvénye, a Nemzeti Regatta – a települések vitorlásfesztiválja, ahol a következő évben a határon túli csapatokat is szeretettel várják!

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk  Facebook oldalát!
(Kép:  wellnesshetvege.hu)