Jump to content

A fogamzásgátló a Balaton élőlényeire is kihathat?

2016. 06. 30. 09:00

A Magyar Tudományos Akadémia kezdte vizsgálni fogamzásgátló hormonok koncentrációját a hazai vizekben, és azt, hogy jelenlétük milyen hatással van az ökoszisztémára.

A strandszezon számunka a nyár csúcspontját jelenti, ám a tóparti élőlények és vízi apróságok számára a kellemetlen időszak. Az első fürdőzőkkel párhuzamosan felbukkannak a vízbe szórt műanyag flakonok, eldobált zsebkendő maradékok és hulladékok, sőt mint kiderült az emberi eredetű fogamzásgátló gyógyszerek maradványai is belekerülnek a tavakba.

A fogamzásgátló és a csigák

A Magyar Tudományos Akadémia vizsgálódása során arra volt kíváncsi, hogy a hormongyógyszerek milyen hatással vannak a vízi ökoszisztémákra, és milyen idegrendszeri változásokat okoznak a hormonok a csigákban és a halakban, és befolyásolják-e a fogamzásgátlók a vízi élőlények szaporodását.

A kutatások a Balaton és Zala vízgyűjtő területén zajlanak. Az eddigi eredmények pedig arról számolnak be, hogy a fogamzásgátló hatóanyagok, a progesztogén és az ösztrogén koncentrációja nem magasabb a nemzetközi átlagnál.

Mivel a mérést a Balaton és a Zala vízgyűjtőjén végezték, ez azt jelenti, hogy ezek a fogamzásgátló hormonok a Balatonba is bejuthatnak, de egyelőre magában a tóban a jelenlegi kimutatási határérték alatt vannak a koncentrációk.

 

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: pixabay.com)