Jump to content

Jövőre Debrecen lesz a Múzeumok Éjszakája „fővárosa”,

2016. 07. 10. 09:00

A kiemelt tematika pedig az „Értékőrzés” lesz. Idén 395.000 ember zarándokolt múzeumrúl múzeumra. 

 

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára csütörtökön bejelentette: 2017-ben június 24-én rendezik majd meg a Múzeumok Éjszakáját, a programsorozat „fővárosa” Debrecen lesz. Kézenfekvő volt, hogy a reformáció 500. évfordulójára emlékezve a „cívisváros” legyen a kiemelt helyszín, de Debrecen magas színvonalú, az elmúlt években sorra megújult közgyűjteményeivel is rászolgált erre a címre.

Az „Értékőrzés”-re, mint kiemelt tematikára azért esett a választás, mert fontos, hogy lássuk, számos kincsünk, értékünk a múzeumi szakembereknek köszönhetően maradhatott, maradhat fenn. Így tehát 2017-ben maguk a muzeológusok lesznek a hőseink, a fókuszba pedig azok az értékek kerülhetnek, melyek megmentésére, megőrzésére a legbüszkébbek a múzeumok. 

A Múzeumok Éjszakáján részt vevő intézményektől beérkezett adatok alapján az idén az eseménysorozatot 395.120-an látogatták országszerte. Ezen belül Budapesten 142.243, vidéken 252.877-enérdeklődtek a programok iránt, ebből Kecskeméten 67.387 látogató volt. A fővárosban legtöbben a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria programjaira voltak kíváncsiak, ott mintegy 15.000-en jártak a Múzeumok Éjszakáján. A vidéki és egyben a kecskeméti helyszínek közül idén a Bozsó Gyűjtemény volt a legnépszerűbb intézmény, ahol 8100 látogató fordult meg június 25-e délutántól június 26-a hajnalig.

A megújult honlapon idén a legnépszerűbb intézmény a Labirintus Panoptikum volt, de sokan nézték meg a mobil applikáció, valamint az idei újdonság, az elektromos kisautó oldalát is. A legnépszerűbb azonban a letölthető programfüzet volt, melyre több mint tízezren kattintottak. A honlap látogatóinak fele a szombati napon kereste fel a muzej.hu-t. A facebook is egyre népszerűbb. Ebben az évben az információk mellett több játékban is részt vehettek az oldalra látogatók. Elmondható, hogy az online felületek közül a hangsúly idén a honlapról a facebook oldalra tevődött át.

Valószínűleg sokaknak jelentett különleges élményt a Múzeumok Éjszakája, de egy valakinek tényleg felejthetetlen élményt sikerült szerezni. A facebookon meghirdetett egyik játékunkkal a rendezvény kiemelt támogatója, az E.ON jóvoltából elektromos kisautózást lehetett nyerni, így a szerencsés kiválasztott a saját sofőrrel rendelkező kisautóval közlekedhetett aznap este a múzeumok között. A játék nyertese nemes gesztussal egy beteg kisfiú és anyukája számára adta át a nyereményét, akiknek ezzel életre szóló élményt szerzett, így számukra nemcsak a múzeumok programjai váltak valódi élménnyé, de maga az utazás is.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk  Facebook oldalát!
(Kép: pixabay.com)