Jump to content

Gallery Weekend Budapesten

2016. 09. 02. 16:05

A galériák hétvégéjén tizenhat galéria várja kortárs művészek kiállításaival, ingyenes tárlatvezetésekkel, múzeumpedagógia programokkal és beszélgetésekkel az érdeklődőket.

A Budapest Projekt Galéria az eseményre egyfajta nyaralóvá alakul át: a Weekend House a résztvevő 16 galéria legjobb művészeinek munkáiból mutat be válogatást Nylon discotheque címmel. Kiemelte, hogy a csoportos kiállítás már szeptember 1-től várja a látogatókat.

Mint Rieder Gábor, a kiállítás kurátora elmondta, a tárlattal az volt a céljuk, hogy egy olyan furcsa, izgalmas, kicsit provokatív, pimasz válogatást hozzanak létre a jól ismert művészek munkáiból, amely mindenkit meglep, mindenki számára érdekes lehet. A kiállítás egyik fókusza a mai "fröccsöntött műanyag valóságnak" a művészetben megjelenő reflexiója. A másik fókusz az 1980-as évek friss szemmel való felfedezése, ezért olyan festményeket válogattak össze a korszakból, amelyek évtizedek óta nem szerepeltek a nyilvánosság előtt.

Keresztes Zsófia egy orvostechnikai gyárból kikerült kórházi műanyag csövekből épített installációt Frissítő hétvége a Purgatóriumban címmel. Rieder Gábor szerint az alkotás egy "furcsa, plasztik, kellemetlen, zizis hatást" hoz magával, miközben "aquaparkos szabadidő-hangulatot is ad".

Somody Péter festőművész építkezéseknél használt műanyag védőhálót emelt be festői világába, míg Klenyánszki Csilla Hollandiában élő művész fotóján műanyag színes palackok jelennek meg, Fodor János pedig gumigyémántokat állított elő. 

Jokesz Antal 2003-as fotóján 1979-ben készített partiképének játékos feldolgozása látható, az 1980-as évekig nyúlnak vissza Méhes Lóránt fotói, amelyekre filctollal rajzolt rá a művész - tette hozzá a kurátor.

A 1980-as évek festészetét képviseli Szirtes János 1987-ben születtet két alkotása, Perneczky Géza Red-Gold című 10 méter hosszú tekercsképe és Lakner László Tüsszentés című műve. Emellett Ekaterina Shapiro-Obermair Bécsben élő orosz művész alkotását, Paul Horn videóinstallációját, Galambos Áron és Pelcz Benjamin műveit, valamint a Nimova Project Hónap dolgozója című videóinstallációját tekinthetik meg az érdeklődők.

Rieder Gábor kiemelte, hogy a szezonnyitó fesztivál kiállításain minden műfaj képviselteti magát a figurális alkotásoktól az absztrakt műveken át az installációkig, de részt vesznek kelet-európai vendégkiállítók is az eseményen.  

A résztvevő kiállítóhelyek jövő hét szombaton és vasárnap délután 6 óráig várják az érdeklődőket, és a galériák között túrákat is szerveznek, amelyek négy helyszínről indulnak: az acb Galériából, a Várfok Galériából, a VILTIN Galériából és a Budapest Projekt Galériából.   

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk  Facebook oldalát!
Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: wikimedia.org