Jump to content

Gödöllő lenne Európa Kulturális Fővárosa

2016. 09. 20. 15:05

Megpályázza az Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban címet Gödöllő.

Az önkormányzat számos érvet tud felsorakoztatni amellett, hogy miért érdemelhetné ki az ország egyik legismertebb 50 ezer fő alatti települése a rangos elismerést - mondta Péterfi Csaba kommunikációs igazgató.

Gödöllő kiemelten támogatja a kulturális életet, illetve az abban részt vállalókat, a kultúra ma a város egyik húzó ereje. Az elmúlt időszakban történt fejlesztések is nagymértékűek, elég, ha a királyi kastélyban nemrég megnyílt, Európában is párját ritkító barokk színházra vagy a városi múzeum napokban átadott állandó kiállítására gondolunk - kezdte a felsorolást a kommunikációs igazgató. Hozzátette: javában zajlik a Művészetek Háza korszerűsítésének második üteme, megújul a Testőr laktanya, a közeljövőben elkészül a Hattyús tó.

A pályázatban kitérnek majd arra is: 2011 óta Gödöllőn tematikus évek köré fűzik fel a kulturális programokat, így kapcsolva össze a kultúrát a turizmussal. Az önkormányzat a 2013-ban elfogadott hosszú távú kulturális koncepcióval is bizonyítja, mennyire fontosnak tartja e területet - magyarázta Péterfi Csaba.

Tájékoztatása szerint Gödöllőn több mint 50 kulturális csoport működik, sok közülük országosan és nemzetközi szinten is ismert. Ilyen például a Gödöllői Szimfonikus Zenekar, a Cimbaliband, a riói olimpián vendégszereplő Fricska Táncegyüttes vagy a Szentpéterváron díjazott Talamba Ütőegyüttes. Kiemelésre érdemes a XX. század eleji szecessziós Gödöllői Művésztelep szellemiségét őrző Gödöllői Új Művészet Közalapítvány, valamint a királyi kastélyban nagy műgonddal helyreállított lovarda, ahol számos rangos fesztivált tartanak évről évre.

A fővároshoz közel fekvő város húsz év óta minden esztendőben megemlékezik az ország tényleges felszabadulásáról az alsóparki Világfánál tartott Szabadság napi programmal és a Magyar Szabadságért díj átadásával. 2011-ben Gödöllő adott helyszínt hazánk európai uniós elnöksége számtalan rendezvényének, az akkori szlogen a Gödöllő in Europe, Europe in Gödöllő (Gödöllő Európában, Európa Gödöllőn) 2023-ban is érvényes lehet a településre - emelte ki Péterfi Csaba.

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat megjelenése év végén várható. A végső döntés 2018 nyarán születhet meg.

A pályázatok értékelésében kulcsszerepe van a hosszútávú stratégiának, a pályázat európai dimenziójának, a kulturális és művészeti tartalomnak, a megvalósítási képességnek, valamint a társadalmi kapcsolatoknak és az irányításnak. A nyílt pályázaton bármelyik magyar város indulhat.

Gödöllő mellett korábban Tokaj, Debrecen, Veszprém és Eger jelezte, hogy indulni szeretne az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázaton.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk  Facebook oldalát!
Forrás: vakaciozzunk.hu/MTI | Kép: wikimedia.org