Jump to content

Ferihegy sosem ismert titkai

2016. 12. 06. 07:05

Kordos Szabolcs Tilos a belépés című könyvében rántja le a leplet a magyarországi repülőtérről, ami több izgalmat tartogat, mint az első pillantásra hisszük. Ezek közül szemléztük a legmegdöbbentőbbeket.

 

A Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér, korábbi nevén Budapest Ferihegy nemzetközi repülőtér Budapest nemzetközi repülőtere, és utasforgalma meghaladja az évi 10 milliót. Európai, észak-amerikai, távol-keleti, afrikai és közel-keleti országok repülőtereivel egyaránt forgalmi kapcsolatban van.

Ami elnevezését illeti a repülőteret eredetileg fekvése alapján Budapest Ferihegy Nemzetközi Repülőtérnek nevezték el. A szomszédos Ferihegy nevét a területen a 19. században szőlőbirtokkal rendelkező Mayerffy Ferencről kapta. Tíz évvel ezelőtt felmerült, hogy a repülőteret Bartók Béláról nevezzék el, de végül Liszt Ferenc zeneszerző emlékének tisztelegve nevezték át mai nevére: Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. De talán, ennek történetét sokan ismerik azért. Lássuk azonban, mi rejteget Ferihegy.

- a repülőtér tizenötször akkora, mint a Margitsziget
- összesen 1505 hektárnyi területen fekszik, amivel az angliai Heathrowot is maga mögé utasítja
- 217 épület található a területen
- saját hőerőművel, benzinkúttal, fogorvosi rendelővel, és szemétégetővel beüszkélkedhet
- a felszín alatt 18,5 kilométer távvezeték és 46 kilométer vízvezeték található
- a kettes kifutópálya végén található egy kis kúria, ami mára romos épületként várja a jobb napokat, de egykor romantikus légyottok helyszíne volt
- 2015-ben a reptér utasforgalma átlépte a 10 millió főt

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: wikimedia.org)