Jump to content

A lebegő falu a tó vizén, ami sosem fagy be

2016. 12. 23. 14:30

Különleges látvány tárul Bokod község látogatójának szeme elé, ugyanis nem messze a határától található a Bokodi-tó, ami a legzordabb hidegben is gőzölög.

A tó befagyhatatlansága azonban nem a természet egyik csodájának köszönhető, hanem sokkal inkább emberi közbenjárásnak. Az 1950-es évek környékén mesterségesen létrehozott tó a Vértes Erőmű hűtőtava, tehát vize azért nem fagy meg soha, mert az erőmű által termelt hulladékhő ezt meggátolja.

Ennek ellenére gazdag élővilágot tudhat magának. Halfaunája változatos, emiatt a horgászok kedvelt helyévé vált, s szépen lassan valódi horgászfalu nőtte ki magát a tavon. A víz felszínén ringatózó faházak és siklóként kígyózó stégek tömkelege különleges atmoszférájúvá varázsolja a területet, melynek hátterében azért szakadatlanul pöfög az erőmű tornya.

A tavat sokan csak Hűtő-tóként ismerik és a köré, pontosabban rá épült horgászkunyhók sorát pedig Lebegő falunak. A naplementében fürdőző tó és a lassan árnyékba boruló házak, háttérben a fehér füstöt okádó erőművel egészen groteszk hatást keltenek. Egyszer érdemes a part mentén megvárni az alkonyatot.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: ultracorn.hu)