Jump to content

Pezsgő tavaszi úti cél: vácrátóti arborétum

2017. 03. 18. 15:05

Irány a szabad, irány a 27 hektáros virágzó vácrátóti botanikus kert!

A fővárostól mindössze negyven kilométerre található Vácrátót első sorban a műemlék- és természetvédelem alatt álló, gyönyörű botanikus kertjéről ismert. Az arborétum minden évszakban lebilincselő látvánnyal bír, ám tavasszal az esztétikai élmény a tetőfokára hág.

A festői szépségű terület kiváló célpont randizásra, vagy egy kis kiruccanásra. Nagy előnye, hogy maximum fél óra alatt megközelíthető, és csupán 900 ft a fejenkénti belépő.

A kert története az 1870-es évekig nyúlik vissza, amikor egy bizonyos Bojári Vigyázó Sándor gróf megvásárolta a területet. Célja az volt, hogy az Európa szerte ismert ritka növényeket hazánkba is elhozza. Így vált a kert hobbiparkból, komoly dendrológiai növény arborétummá. Ahhoz viszont, hogy az eredetileg sívó homoktalajon az egész világ növényvilágát bemutathassák, mesterséges környezetet és mikroklímát kellett létrehozni. A rengeteg munka meghozta eredményét, hiszen napjaink legszebb arborétumát hagyta ránk a gróf.

A kertben átfolyó Sződ-Rákos patak vízének felhasználásával összefüggő tórendszert alakítottak ki, melyhez sziklafal társul, és egy malom. A tavat hatalmas fák ölelik körül, úgyhogy kiváló atmoszférájú sétáló és tanösvényeket járhatunk be, ha odalátogatunk.

Az arborétum egész évben várja az érdeklődőket, hiszen látnivaló mindig van, hiszen a több tízezer virág között mindig akad több tucat, mely nyílik. Az igazi botanikus ritkaságok mellett találkozhatunk beérő kávéval, banánnal, vaníliával. Egész Európában talán e kertben találhatók a legszebb mocsári ciprusok, melyek a tó partja körül láthatók.

Ha teheti, feltétlenül látogasson el, szemet gyönyörködtető látványban lesz része!

 


További érdekességekért, bátran keresd fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com)