Jump to content

A műemlékben gazdag Püspöki palota

2017. 03. 19. 08:30

A város virágkorából hátramaradt mementók évszázados történeteket mesélnek el. A festészeti és építészeti műemlékek a legszebb évtizedek emlékét őrzik, melyeket minden műkedvelőnek egyszer legalább látnia kell.

Sümeg méltán híres és felbecsülhetetlen építészeti és festészeti értékeivel a magyar kulturális örökség szerves részét képezi.

A Várhegy oldalába simuló püspöki palota nagyszabású kiépítése Padányi Bíró Márton veszprémi püspök nevéhez köthető. Az épület azért fontos a kulturális örökség szempontjából, mert egyes termek még eredeti stílusban pompáznak. Például a mai napi láthatóak Antonio Orsatti alkotásai a rokokó stukkódíszek, illetve egy-egy helyiségben még mindig az eredeti intarziás padló- és falburkolatok borítják az aljzatot.

A palota az évszázadokat átívelő különböző stílusok olvasztótégelye. A XVII. századtól egészen a XIX. századig uralkodó irányzatok elemei is fellelhetők benne. A könnyed, bohókás rokokótól a klasszicista realisztikusságon át a barokk díszességéig.

Az ide látogatók persze nem csak a palotát, hanem a várat is felfedezhetik, illetve Sümeg városának nyüzsgő sétányait, hangulatos kis utcáit, és persze az napnyugtakor beköszöntő nyugalmat.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.hu/ puspoki-palota.hu | Kép: nemzetimuemlek.hu)