Jump to content

Vizsgálat és razzia a Booking.com-nál

2017. 03. 25. 08:30

Vizsgálatot indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Booking.com holland anyacége és magyar leányvállalata ellen. A gyanú szerint a magyar Booking.com lehetővé tette a szállásadók számára, hogy egyeztessék az áraikat, azaz kartellezzenek. Jelenleg a portálon hirdető szállásadókat nem vonták be a vizsgálatba.

Versenyfelügyeleti eljárását indított 2017. március 7-én a GVH a Booking.com Hungary Kft. és a Booking.com International B.V. ellen, és ezzel egyidejűleg kizárólag a magyar cégnél előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatot is tartott a hivatal - erősítette meg a hirado.hu-nak a magyar sajtóban megjelent információkat Basa Andrea, a GVH sajtószóvivője.

Basa Andrea közölte, a versenyhivatal azt észlelte, hogy a szállásközvetítőként működő Booking.com Hungary Kft. olyan e-maileket és hírleveleket küldött a Booking.com-on érvényes szolgáltatói regisztrációval rendelkező a magyarországi szálláshelyeknek a tavalyi évtől folyamatosan, amelyek valószínűsíthetően alkalmasak lehettek arra, hogy a regisztrált szállásadók összehangolják szolgáltatásaik árazását.Mint mondta, a GVH álláspontja szerint ez a magatartás valószínűsíthetően megsérti a versenytörvény és az Európai Unió működéséről szóló versenykorlátozó megállapodás tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

Basa Andrea hangsúlyozta: a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti azt, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. A vizsgálat az eljárási tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul.

Kérdésünkre elmondta: a booking.com-on hirdető szállásadókat jelenleg nem vonták be a vizsgálatba,amely hat hónapig tarthat, illetve – szükség esetén - kétszer hat hónappal meghosszabbítható annak időtartama. Az eljárás során derül ki, szükséges-e másokat (szállást hirdetőket) is bevonni a vizsgálatba.

Mi a kartell?

A kartell lényege a magyar jogban az, hogy a piac önszabályozó rendszere helyébe a megállapodás révén a megállapodásban résztvevők által lefektetett, a versenyt korlátozó szabályok lépnek.

Típusai:

  • árkartell: árak közvetlen meghatározása, árképzés rögzítése, árváltoztatási egyezség kialakítása
  • mennyiségi kartell: az eladás, beszerzés vagy kitermelés kvótáinak megszabása
  • területi kartell: piacok felosztása, versenytársak kizárása
  • kondíciós kartell: piaci feltételek közös meghatározása.

Kartelltilalom

A magyar versenyjog relatív kartelltilalmat ismer: általában tiltja a versenykorlátozó intézkedéseket, de ez alól kivételeket fogalmaz meg. Tilosak az olyan megállapodások, illetve tényleges összehangolt magatartások (faktikus kartell), amelyek a verseny korlátozását és kizárását eredményezhetik. Ritka a tényleges szerződésjellegű megállapodás.

A kartell akkor tilos, ha eredménye Magyarországon jelentkezik. Például tilos:

  • az áru árának meghatározása,
  • a fogyasztók egy csoportjának egy áru forgalmazásából való kizárása,
  • az áru kibocsátásának és a piacra lépésnek akadályozása.

Mikor lehet kartellezni?

Kartellt lehet alapítani abban az esetben, ha a törvény erre engedélyt ad, vagy ha a Gazdasági Versenyhivatal vagy a kormány engedélyezi. A törvény engedélyezi azokat a megállapodásokat, amelyek gazdasági erőfölény elleni védekezésül létesülnek vagy gazdaságilag csekély jelentőségűek, együttes piaci részesedés az érintett piacon tíz százalék alatti. Ha a versenykorlátozással járó előnyök meghaladják a hátrányokat. Ilyenkor főleg kooperációs megállapodásokról lehet szó. Ilyen lehet az árak vagy a termék minőségének kedvező alakulása, a kínálat javulása (beszerzés, értékesítés), technikai fejlődés előmozdítása, fogyasztók érdekeinek védelme. Ebben az ügyben a Gazdasági Versenyhivatal dönthet. Ha az érintett felek nem biztosak, hogy megállapodásuk milyen hatású, akkor ennek megállapítását kérhetik a versenyhivataltól. Az előnyöket a kérelmezőnek, a hátrányokat a hivatalnak kell bizonyítania – foglalta össze a penzugysziget.hu.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Vakációzzunk  Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.hu/hirado.hu/MTI/ penzugysziget.hu | Kép: pixabay.com)