Jump to content

4 trükk, amivel téged is átvernek egy étteremben

2017. 04. 21. 09:05

A szakavatott étteremlátogatók is bedőlnek az alábbi trükköknek, nem beszélve a zöldfülűekről, akik havi egy-két alkalomra limitálják a kiruccanások számát. Lássuk, mi mindenre figyelj, ha étteremben vacsorázol.

Manapság már nehezebb behúzni az embert a csőbe a régimódi trükkökkel, így a vendéglátósoknak is új alternatívák után kellett nézniük, ha nyereségesből, még nyereségesebb üzletet kívántak csinálni. Néhány év alatt ki is forrta magát néhány technika, amivel úgy verhetik át a finom falatokra vágyókat, hogy azok észre sem veszik. Persze, akinek nem inge, ne vegye magára, aki pedig kíváncsi, az most figyeljen!

Húscsere

Az igazi trükkök mindig a konyhában kezdődnek, az újrahasznosított alapanyagoktól kezdve, a silány minőségű alapanyagok felhasználásáig. Az étterem ugyanis nagyon sokat spórol azon, ha a minőségi rostos ital helyett olcsóbbat szervíroz fel, vagy épp kicsit messzebbre megy, és a libamájat kacsamájra cseréli. Bizony ez gyakran előfordul, annak ellenére, hogy aki egy kicsit is jártas az ízek világában, hamar rájöhet a turpisságra.

A pörkölttel és a gulyással is hasonló a helyzet. Egyik maradéka a másik másnapi alapanyaga nem beszélve arról, hogy sokszor az alapanyag sem az aminek látszik. Például a borjúpörkölt húsa megszólalásig hasonlít, ha pulykacombbal készítik, amihez persze bőséges vörösboros felöntésre van szükség.

Újrahasznosítás mesterfokon

Hatalmas vétek kidobni a fel nem használt alapanyagot, mert ami a kukában landolna, az anno csomó pénzbe került. Ennek tudatában szeretik újrahasznosítani és új alternatívában felhasználni az alapanyagokat. Elvégre a húst a végtelenségig lehet fűszerezni, ahogy a tányérról származó maradékok is jók még valamire…

Sosem szabad darálva kérni!

Legalábbis, ha az általunk választott étel darált húsból készül. Nagy bátorságra vall, ha valaki mégis olyan fogást rendel, mert szinte nyílt titok, hogy sok étterem és hotel előszeretettel darálja be az előző nap maradékát, és dobja fel egy kis fűszerrel, hogy az íz hatás azért megmaradjon. Így talán óvakodjunk a fasírttól.

Borjú és disznó

Sokszor utóbbi jól helyettesíti az előbbit. A nem szakavatott szem ugyanis nem szúrja ki, ha borjúbécsi helyett sertésből készül a szűzpecsenye. Ízre, színre szinte ugyan az.

Alternatív marha

Ahogy a borjú úgy a marhahús is pótolható, más hússal, csak a megfelelő mennyiségű mustár kell hozzá. A tarja például kiváló marha tud lenni, ha az ízfokozók el vannak találva.

Persze nem szabad általánosítani, mert nem minden étterem vagy hotel él a felsorolt lehetőségekkel, de azért nem árt résen lenni, hogy ne legyen a kutyából szalonna.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk  Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com)