Jump to content

Kell-e tartani a klórozott strandmedencéktől?

2017. 05. 16. 17:05

Röviden és tömören összefoglalva igen. A miértre a válasz, viszont jóval összetettebb magyarázatot igényel.

A klór nemcsak a fürdőkomplexumok vizeiben, hanem a vezetékes csapvízben is megtalálható. Utóbb esetében nem tartalmaz akkora mennyiséget, hogy az az egészségre káros legyen, viszont a medencében található víztömeggel más a helyzet.

Klór kór

Amerikai Környezetvédelmi Hatóság azon aggodalmának adott hangot egy nemrégiben megjelent kutatásába, miszerint a klórral fertőtlenített medencék károsak az egészségre, és nem csak asztmát, hanem rákot is okozhatnak, legalábbis bizonyos körülmények között. A klasszikus értelembe véve ugyanis nem maga a klór, hanem a triklór-amin nevű vegyület az oka a betegségek és egyéb kellemetlen tünetek kialakulásának.

A triklór-amin akkor keletkezik, ha a klór kapcsolatba kerül a húgysavval, amely izzadsággal, kozmetikumokkal vagy vizelettel kerül a vízbe. A vegyület végül a levegőbe jut, és ez adja azt a jellegzetes uszodaszagot. Az, hogy triklór-amin veszélyes-e a mai napig vita tárgya.

Egy friss kutatás viszont azt mutatta, hogy azoknak a gyerekek a szervezetében, akik két éves koruk előtt rendszeresen úszni jártak, kevesebb Clara nevű sejtfehérje (CC16) található, ami a tüdőszövetek károsodására utal. Ezutóbbi növeli az asztma kockázatát.

A szakértők egyelőre nem tudják, milyen mértékű klórvegyület okozhatja ezt, és hogy egyáltalán tényleg felelőssé tehető-e érte, de a szakemberek azt tanácsolják, hogy azokat a gyerekeket, akiknek a családjában asztmás található a felmenők közt, érdemes más sportra beíratni.

Medence klór nélkül?

Olyan nincs. A klórra azért van szükség, mert az a vízben feloldódva elpusztítja azokat a mikroorganizmusokat, amelyek az emberi bőrről, hajról vagy izzadsággal kerültek a vízbe. Ez a módszer a fürdővizek és medencék tisztán tartásának szinte egyetlen módja. Az ideális mennyiség mellett elvileg nem okozhat károsodást, viszont bizonyos koncentrátumban igen.

A klór viszont bizonyos anyagokkal elegyedve káros anyaggá válhat. Egy új tanulmány szerint az uszodában, strandmedencékben rákkeltő anyagok is lehetnek. 600-700 különböző anyag keletkezhet, ha a klór a haj, a korpa vagy a vizelet szerves anyagaival reakcióba lép. Közülük sok képes megváltoztatni az örökítő anyagot, és így elméletileg akár rákot is okozhat.

A strandok és medencék helyett ezért ideálisabb, és egészségbarátabb megoldásnak tűnnek a tópartok, ahol mesterséges tisztító és baktériumölő szerek helyett csak a halak és az iszap okozhatnak meglepetést.

 

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com)