Jump to content

Adjuk-vesszük a nyaralókat, méghozzá nem is akármennyiért

2017. 05. 17. 17:05

A lakáspiac kezd magára találni, és ezzel párhuzamosan a nyaralópiac is. A legfrissebb felmérésből kiderült, hogy megjött a kedv a vásárláshoz, ahogy az is napvilágot látott, hogy mennyit kóstál a nyaraló négyzetmétere Tihanynál vagy épp Zamárdiban. Meglepő, de a Velencei-tó sincsen annyira lemaradva.

Az ingatlan.com legfrissebb felmérése azt mutatja, hogy a nyaralók iránti érdeklődés jócskán megnövekedett. Ez egyrészről az ingatlanpiac fellendülésének, és nagy valószínűséggel a szezon beköszöntének számlájára írható. A nyaralók piacán az élénkülést mutatja, hogy az idei első negyedévben a kínálat 5 százalékkal nőtt, a kereslet pedig nagyobb mértékben, 9 százalékkal emelkedett.

Az összegzés szerint a balatoni térség kivételes a nyaralópiacon belül, több településen a budapesti árakon hirdetnek lakásokat. Az ingatlan.com több mint 7 ezer nyaralóhirdetésen alapuló elemzése szerint a legnépszerűbb balatoni településeken az átlagos négyzetméterárak elérték a budapesti szintet. Balatonfüreden egy lakás négyzetméteréért 575 ezer forintot kérnek, Tihanyban 700 ezer forint az átlag, valamint szintén drága település a déli part elején található Szántód, Zamárdi és Siófok, ahol 450-500 ezres négyzetméterárak vannak.

A balatoni megyék közül Veszprémben idén májusban 258 ezer forint volt a nyaralók átlagos négyzetméterára, ami 5 százalékos drágulást jelent tavaly májushoz képest. Somogyban pedig idén májusban a nyaralók átlagos négyzetméterára 6 százalékkal 272 ezer forintra emelkedett. A balatoni ingatlanok átlagos négyzetméterára azonban alacsonyabb, 246 ezer forint volt májusban, így a legfelkapottabb településeken kívül azért lehet jóval olcsóbban, 200 ezer forint körüli vagy alatti négyzetméteráron is nyaralót vásárolni.

A Velencei-tónál az átlagárak nem érik el a legnépszerűbb balatoni településeket. A Velencei-tó melletti nyaralókat is magában foglaló Fejér megyében a nyaralók átlagos négyzetméterára május elején 172 ezer forint volt, ami 7,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket.

Tehát, ha mindenképp nyaraló vásárlásra adjuk a fejünket, és a balatoni feeling helyett a Velencei-tó környéke is megteszi, akkor anyagilag sokkal jobban járunk, de a víz és tóélmény ugyan úgy meglesz, és még kevesebbet is kell utazni érte! A tóparti nyaralókért persze itt is megkérik az árat, de még mindig jobban megéri, mint a Balatonnál vásárolni, ahol most iszonyatosan megdrágultak a négyzetméterárak.

(Forrás: vakaciozzunk.hu | hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)