Jump to content

Ötvenmilliárdos MFB-keret turizmusfejlesztésre

2017. 10. 09. 20:00

Rendkívül kedvező finanszírozási lehetőséget biztosít a Magyar Fejlesztési Bank Kisfaludy Turizmus-fejlesztési Hitelprogramja. Az MFB hitelprogramja a Magyar Turisztikai Ügynökség által október 6-án elindított Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukcióhoz kapcsolódva segíti a hazai turizmus versenyképességének fokozását, minőségi fejlesztését, összességében pedig Magyarország turisztikai vonzerejének növelését.

 

A Magyar Fejlesztési Bank 2017. október 9-én megjelentette az MFB Kisfaludy Turizmus-fejlesztési Hitelprogramot, amely maximum 2,87 százalékos ügyleti kamattal rendkívül kedvező finanszírozási lehetőséget biztosít az ágazatban tevékenykedő kis-és középvállalkozók számára, az ország egész területén. Az MFB hitelprogramja a Magyar Turisztikai Ügynökség által október 6-án elindított Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukcióhoz kapcsolódva segíti a hazai turizmus versenyképességének fokozását, minőségi fejlesztését, összességében pedig Magyarország turisztikai vonzerejének növelését.

A kormány kiemelt célja, hogy segítse és támogassa a turisztikai ágazat fejlődését és ehhez megfelelő forrásokat is biztosítson. A Magyar Turisztikai Ügynökség kezelésében, vissza nem térítendő támogatásokat tartalmazó, hazai forrású Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció indulásával párhuzamosan meghirdették az MFB Kisfaludy Turizmus-fejlesztési Hitelprogramot, melyhez az MFB Vállalkozásfinanszírozási Program 2020 biztosít keretet.

Kedvező konstrukció

Az ötvenmilliárd forint keretösszegű hitelprogram rendkívül kedvező árazású finanszírozással segíti elő a kereskedelmi szálláshelyek szolgáltatásainak fejlesztését, új kapacitások létrehozását, meglévő kapacitásaik bővítését, kihasználtságuk javítását, illetve a szálláshely működéséből származó árbevételek növelését Magyarország egész területén. A hitel emellett a hazai vendéglátóhelyek infrastruktúrájának fejlesztéséhez, új attrakciók létrehozásához, a meglévők fejlesztéséhez, rendezvényszervezéshez szükséges beruházások megvalósításához is igénybe vehető.

 

Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója szerint a hitelprogram előnye, hogy kiegészítő forrásként igényelhető a vissza nem térítendő támogatásokhoz. Emellett önálló megoldást is jelenthet azoknak a turizmusban tevékenykedő vállalkozóknak, akik fejleszteni szeretnének, azonban valamely okból nem részesülhetnek vissza nem térítendő támogatásokból.

A hitel minimálisan igényelhető összege tízmillió forint. A maximális hitelösszeg meglévő turisztikai kapacitáshoz kapcsolódó fejlesztés esetén 500 millió forint, új turisztikai kapacitás létrehozására irányuló beruházás esetén pedig maximum 3 milliárd forint. A hitelt minimum  tíz százalékos önerővel vehetik fel az ügyfelek, a futamidő 2-15 év közötti lehet. Az ügyleti kamat mértéke legfeljebb 2,87 százalék/év, amely azt jelenti, hogy a hitelt igénylő kis-és középvállalkozók rendkívül kedvező feltételekkel juthatnak forráshoz.

Az MFB Kisfaludy Turizmus-fejlesztési Hitelprogramja szinte valamennyi magyarországi kereskedelmi banknál és szövetkezeti hitelintézetnél igényelhető. Amennyiben a hitelösszeg meghaladja az 500 millió forintot, a hitelkérelem közvetlenül az MFB-ben is benyújtható.

(Forrás: vakaciozzunk.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)