Jump to content

Új erőre kapnak a bükki erdők

2017. 12. 27. 17:05

A Bükki Nemzeti Park védett erdeit az elkövetkező öt évben kívánják helyreállítani.

Az Őshonos fafajok a hazai erdőkbe – Tájidegen erdőállományok és fásítások átalakítása című projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg 350 millió forintból a  Bükki Nemzeti Park területén az elkövetkező öt évben. A szakemberek célja, hogy idegen- és őshonos fák újratelepítésével új életet leheljenek a védett erdei élőhelyekre.

Az észak-magyarországi megyékben, így Borsod-Abaúj-Zemplénben, Nógrádban, Hevesben és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kezdik meg a faállomány telepítését a védett és a Natura 2000-hez tartozó erdőterületeken. A cél, hogy hosszú távon javítsák az akácos, fenyves és nemes nyájas erdőtömbökben az őshonos fajok arányát.

Ahhoz, hogy biztosítsák a védett tömbök közötti ökológiai kapcsolatot az úgynevezett idegenhonos részekbe őshonos facsoportokat, erdőfoltokat telepítenek. Ezáltal a kisebb testű és védett állatok újabb élőhelyekre lelhetnek majd, és ez által lehetővé válik a génáramlás az egyes populációk között.

A biológiai sokféleség védelme miatt az olyan természeti elemeket érintetlenül hagyják, mint az álló vagy kidőlt holtfákat, az odvas fákat vagy a kifordult gyökértányérokat.

(Forrás: vakaciozzunk.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)