A turizmus-vendéglátásban jelenleg egyszerre él az 5, a 18 és a 27 százalékos áfakulcs, másképp adózik a helyben fogyasztott étel és az elvitelre kért, vagy a palackozott üdítő és a helyben készült limonádé. Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke a Világgazdaságnak elmondta: már csak az időpont kérdéses, amikor sor kerül az áfatörvény módosítására, reményeik szerint ez hamarosan megtörténhet. Ugyanakkor valószínűleg ebben a parlamenti ciklusban már nem csökkentik a legnagyobb, 27 százalékos sávban maradt közétkeztetési és az idei évtől 18 százalékos szállodai áfát - vélekedett a szakember.
A változtatások nyomán azonos mértékben adózna a helyben készült (most 5 százalék áfával és 4 százalék turisztikai hozzájárulással számolt) és az elviteles (most 27 százalékkal adózó) étel, és nem kellene különböző áfakulcsot alkalmazni például a palackozott üdítőre (27 százalék), illetve a helyben készült limonádéra (5+4 százalék) – írta a lap.