Jump to content

Elkészült a Kárpát-medence első téli sastérképe

2018. 02. 04. 13:51

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzeti park-igazgatóságokkal és civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve idén januárban tizenötödik alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok számlálását. Az Európai Unió által támogatott PannonEagle LIFE projekthez idén először pedig a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak. Így elkészült a Kárpát-medence első téli sastérképe.

Átfogó képet kaptak a Kárpát-medence sasfajairól

Az idei sasszinkron enyhe időjárása, a fagymentes, felázott, mély talaj megnehezítette jó néhány terület megközelítését, de így is rendkívül nagy lefedettséget ért el a felmérés. Az egy időben történő megfigyelések miatt „sasszinkronnak” nevezett számláláson idén több mint 400 felmérő – köztük 80 külföldi – is részt vett.

Idén a hazai szakemberekhez csatlakozott szlovák, cseh, osztrák, szerb és román munkatársak segítségével a Kárpát-medence szinte valamennyi jelentős sastelelőhelyét felmérték a szakemberek, így a lehető legpontosabb képet kaphattuk az itt tartózkodó sasfajokról és azok egyedszámairól.

A megfigyelők az ország 20 százalékát járták be sasok után kutatva

A hazai felmérők több mint 2600 úgynevezett UTM-négyzetet érintettek. Ezek a két és félszer két és fél kilométeres rácsháló „szemek”  az ország egész területét lefedik. A mostani sasszinkron során a megfigyelők közel 17 ezer négyzetkilométernyi területet, azaz Magyarország területének közel 20 százalékát térképezték fel.

A 2018. évi sasszámlálás során hazánkban összesen 753-766 rétisast és 342-356 parlagi sast figyeltek meg. Ez a szám a hat résztvevő közép-európai ország összesítésében több mint 1000 rétisast és majdnem 500 parlagi sast jelentett.

További ragadozó madárfajokat is számításba vettek

A két sasfajra elkészült régiós összesítés mellett a magyarországi felmérés a korábbi évekhez hasonlóan az összes ragadozómadár-fajra kiterjedt. A réti- és a parlagi sasok mellett két szirti sast és négy fekete sast, valamint további tizenhárom ragadozómadár-faj – többek között vörös kánya, karvaly, egerészölyv, héja, vörös vércse és kerecsensólyom – több mint 9 ezer példányát is megfigyelték a szakemberek.

A nappali ragadozómadarak mellett baglyokról és ragadozó életmódú énekesmadarakról is készítettek feljegyzéseket. Sőt egyes térségekben még a túzokokat is számba vették.

 

(Forrás: vakaciozzunk.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)