Jump to content

Egyre több magyar száll meg a hazai hotelekben

2018. 02. 09. 15:49

Tavaly decemberben – az egy évvel azelőttihez képest – több éjszakát töltöttek magyarországi szálláshelyeken a külföldi, s még nagyobb mértékben, a belföldi turisták. A szálláshelyek vendégforgalma 7,4 százalékkal nőtt – hozta nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal.

 

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma tavaly decemberben 6,0, a belföldi vendégek által eltöltötteké 8,8 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 14 százalékkal emelkedett.
Tavaly a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 6,7 százalékkal nőtt, a szálláshelyek összes bruttó árbevétele 16 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest – tájékoztatott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Tavaly decemberben az előző év azonos hónapjához képest: a külföldi vendégek száma 6,6, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 6,0 százalékkal emelkedett, és elérte a 945 ezret. A vendégéjszakában mért forgalom mindegyik szállástípusban jelentősen nőtt. A vendégéjszakák 92 százalékát realizáló szállodákban 5,5 százalékos volt a növekedés mértéke. A külföldi vendégéjszakák száma a Közép- és Nyugat-Dunántúl kivételével valamennyi turisztikai régióban nőtt.

A belföldi vendégek száma 9,1, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 8,8 százalékkal bővült, és meghaladta a 929 ezret. A vendégéjszakában mért forgalom mindegyik szállástípusban emelkedett. A vendégéjszakák száma Dél-Dunántúl kivételével mindegyik turisztikai régióban nőtt, különböző mértékben.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 14 százalékkal emelkedett tavaly decemberben, 36 milliárd forintra. Ezen belül a szállásdíjbevétel 13 százalékkal 20 milliárd forintra, a vendéglátás bevétele 9,9 százalékkal 8 milliárd forintra, az egyéb szolgáltatások bevétele 18 százalékkal 8 milliárd forintra nőtt. A külföldi szállásdíjbevétel 12, a belföldi 14 százalékkal magasabb volt az előző év decemberinél.

Tavaly január-decemberben a szálláshelyek 6,7 százalékkal több, összesen 29,5 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 7,9 százalékkal (14,9 millió), a belföldi vendégek 5,6 százalékkal több (14,6 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.  A szállodák szobakihasználtsága 3,4 százalékponttal, 59,6 százalékra emelkedett tavaly.

Többet fizettünk SZÉP kártyával

A kereskedelmi szálláshelyek 2017-ben folyó áron 15,6 százalékkal több, 465,8 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 16,8 százalékkal nőtt, és meghaladta a 278 milliárd forintot. Tavaly decemberben Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 3,6 százalékkal kevesebbet, 1,1 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. SZÉP-kártyával 1730 szálláshelyen, köztük 796 szállodában fizethettek a vendégek. Tavaly egész évben ugyanakkor 3,4 százalékkal nőtt a SZÉP-kártya költések értéke, és elérte a 19,7 milliárd forintot.

A szállodai szobák átlagára 6,0 százalékkal 20 834 forintra emelkedett tavaly decemberben, 2017 január-decemberben 9,4 százalékkal 20 082 forintra nőtt. Az egy szobára jutó szállásdíjbevétel (Revpar) tavaly decemberben 11,3 százalékkal 10 805 forintra nőtt, 2017-ben 16,0 százalékkal 11 960 forintra emelkedett.

 

Tavaly december 31-én az előző év azonos időpontjához képest 38 egységgel több, 2491 kereskedelmi szálláshely működött Magyarországon. A kiadható szobák és férőhelyek száma nem változott számottevően – közölte a KSH.

A Kisfaludy Program segíti a fejlődést

„A Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 egyik fontos célkitűzése, hogy a turizmus versenyképességének további erősítésével a vendégéjszaka számai és a turisztikai költések megduplázódjanak. A minden tekintetben kimagasló 2017. év eredményeivel nagy lépést tett a magyar turizmus ebbe az irányba. Egyetlen év alatt közel kétmillió vendégéjszaka többletet értünk el, amelynek nagyobb részét az 1,1 millió plusz külföldi vendégéjszaka teszi ki” – emelte ki a KSH frissen megjelent gyorstájékoztatója kapcsán Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója.

Hozzátette: ahhoz, hogy a növekedés üteme tartósítható legyen és még több vendég érkezzen, minőségi fejlesztésekre van szükség. Idén minden idők legnagyobb hazai turisztikai fejlesztési programja, a Kisfaludy Program első nagyprojektjei a megvalósítás szakaszába lépnek. Ezek lesznek azok a fejlesztések, amelyektől a magyar turisztikai teljesítmény további nagy volumenű  fejlődését várja az MTÜ. Guller emlékeztetett arra, hogy az MTÜ ezért indította el a Kisfaludy Szálláshely-fejlesztési konstrukciót is, amelyre eddig több mint 580 pályázat érkezett.

 

(Forrás: vakaciozzunk.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)