Jump to content

Lenyűgöző látvány a Szépművészeti Román csarnoka

2018. 03. 19. 09:00

Több mint 70 év után, Húsvétig meg lehet nézni a Szépművészeti Múzeum Román csarnokát. Akik már jártak bent, azt mondták csodálatos látvány.

 

Már a péntek reggeli nyitáskor hosszú sorok kígyóztak a Szépművészeti Múzeum előtt. A nagy érdeklődés annak szólt, hogy az épület átfogó rekonstrukciójának köszönhetően újra régi pompájában látható a Román Csarnok. Káprázatos látvány fogadta a 900 négyzetméteres teremben a vendégeket.

A több mint 70 éve lezárt Román Csarnok egyedülálló falfestményeinek rekonstrukcióját mintegy 70 restaurátor végezte, akik hozzávetőleg 2500 négyzetméternyi falfelületet varázsoltak újjá. Munkájuk során 1500 liter konzerválóanyagot, 100 különböző színű pigmentet és 5500 aranymetál lapot, azaz 5 és félkilogramm aranyat használtak fel. A Szépművészeti Múzeum történetében ez volt idáig a legátfogóbb, a legjelentősebb rekonstrukció.

A múzeumot 3 éve zárták be a felújítások miatt és októberben nyitják meg újra a nagyközönségnek. Az elmúlt időszakban a Világörökség részét képező épület csaknem fele megújult.

14 ezer négyzetméternyi területről beszélünk – mondta az M1 Híradójának Baán László, a Múzeum főigazgatója. Több régi tér újult meg, mint például a Román Csarnok, vagy a Michelangelo terem, amelyeket eddig hivatalok, raktárak foglaltak el. Közel kétezer négyzetméternyi kiállító tér régi formában kerül vissza a közönséghez.

Az őszi nyitásra igazi nagy attrakcióval, egy Leonardo da Vinci kiállítással készülnek a múzeumban, a mester születésének ötszázadi évfordulójának alkalmából. De addig is az újjávarázsolt Román Csarnokot mától egészen húsvétig ingyenesen nézhetik meg a látogatók.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)