Jump to content

Népszerű a látogatók körében a Tisza-tavi Ökocentrum

2018. 05. 10. 15:00

Április végén ünnepelte fennállásának hatodik a Tisza-tavi Ökocentrum, amely Európában is egyedülállónak számít 735 ezer liter össztérfogatú édesvizű akváriumrendszerével. Az óriásakváriumban rengeteg hazai halfajta tekinthető meg. Köztük az egykor hazánkban is elterjedt, hatalmas termetű viza.

 

A Heves megyei Poroszló község önkormányzatának beruházásában, az Európai Unió támogatásával megvalósult ökocentrum népszerű a látogatók körében. Az elmúlt hat esztendőben több mint egymillióan keresték fel, és ezzel a látogatószámmal kivívta magának a negyedik helyet a Magyar Állatkertek Szövetségének listáján.

A Tisza-tavi Ökocentrum szórakoztató módon, interaktív, modern szemlélettel, játékosan tárja a vendégek elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát.

A felszálló madárra emlékeztető látogatóközpont több mint 2500 négyzetméternyi alapterületen elterülő központi épülete több szinten várja az érdeklődőket állandó és időszaki kiállításokkal, háromdimenziós moziteremmel, interaktív játszószobával és kilátótoronnyal. Rendezvényterme pedig nyitva áll a különböző szakmai rendezvények és konferenciák résztvevői előtt.

A konferenciaterem galériájában hamarosan elkészül az a rendhagyó időszaki kiállítás, amely kivételesen nem hazai, hanem „Távoli tájak” vizes élőhelyeinek világába enged bepillantást.

A centrum főattrakciója egyértelműen a több mint 700 ezer liter össztérfogatú, édesvízi akváriumrendszer, amely kicsiknek és nagyoknak egyaránt természetközeli élményt nyújt a hazai vizek élővilágának bemutatásával.

A főépületet egy több mint 7 hektáros szabadidőpark öleli körbe, ahol állatbemutatók, játszóterek mellett a 19. század mindennapjait megidéző tájház, halászskanzen és hagyományőrző baromfi- és „nyusziudvar” is helyet kapott. Utóbbiban az egyetlen őshonos magyar nyúlfajta, a magyar óriás is megtekinthető.

Az ökocentrum kikötője közvetlen összeköttetésben áll a Tisza-tóval: kiinduló pontja a GPS-navigációval támogatott vízi túráknak és kishajós kirándulásoknak.

A születésnapot egy, a Tisza-tavi Ökocentrumot bemutató kötettel is megünnepelték, amely amellett, hogy egyfajta állatkerti útmutatóként is szolgál, felidézi az elmúlt hat év legfontosabb történéseit és fejlesztéseit.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)