Jump to content

Hazánk legcsodásabb 7 kulturális úti célja

2018. 09. 14. 09:05

Magyarország rengeteg gyönyörű tájegységgel, izgalmas gasztronómiai felfedeznivalóval, és még több izgalmas kulturális megállóval bír. De merre érdemes venni az irányt, ha nem csak gyönyörű látványra, hanem szellemi táplálékra is vágysz?

Idén először megosztott első díj született az új Kiváló Európai Desztinációk (European Destinations of Excellence, EDEN) projekt keretében, amelyen a Magyar Turisztikai Ügynökség Magyarország "legígéretesebb kulturális úti célját" kereste: Pécs-Siklós-Szigetvár közös pályázata, és Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Középkori templomok útja a Felső-Tisza-vidéken nyertek.

Az Európai Bizottság 11. alkalommal írt ki pályázatot az EDEN projekt keretében. Az idei verseny témája a kulturális turizmus, a projekt címe: Vidéki múzsa kerestetik, azaz "Műemlékek, úti célok, zseniális attrakciók". Pécs már harmadszorra nyerte el az elismerést.

Mártonné Máthé Kinga, az MTÜ aktív és kulturális turizmusért felelős igazgatója elmondta: a nemzeti marketingszervezet 50 százalékos uniós támogatást nyert el a pályázat lebonyolítására, 23 700 eurót. Idén 17 pályázat érkezett, 11 helyszínt teszteltek próbavásárlással is a bíráló bizottság tagjai, és öten jutottak be a döntőbe - tette hozzá. A döntősök között volt Gyula, a történelmi fürdőváros - Békés a magyar vidék múzsája című pályázata, Pécs Kultúrkaland című projektje, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Középkori templomok útja a Felső-Tisza-vidéken, Székesfehérvár - Három helyszínnel Gorsium, Pákozd, Székesfehérvár pályázata, és a Veszprémi Múzsák, múzeális kalandok a királynék városában és a Bakony-Balaton térségben című pályázata. A döntőbe jutott pályázókat a bizottság 500 ezer forinttal jutalmazta.

A nyeremény 2-2 millió forint marketingtámogatás lesz a győzteseknek. A nyertesek közül Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye pályázata részt vesz a 2018. évi Európai Turizmus Fórumon, ahol a többi európai tagállam díjazottjával együtt átveszi a Kíváló Európai Desztináció díjat. Eddig hét magyarországi térség nyerte el a címet, az Őrség, Hortobágy, Mecsek, Kaposvár és a Zselic vidéke, Tisza-tó, Írottkő Natúrpark és a Mecsek Zöld út.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)