Jump to content

Nekem a Balaton a Riviéra - minden évszakban

2018. 09. 28. 18:00

Budapest után a Balatonon is lezajlott a gasztroforradalom: egyre több helyen, így Siófokon is remek éttermek, bisztrók, kisvendéglők, borászatok várják a finom falatokra éhes és jó borokra szomjas gasztroturistákat.

Illatos, amerikai stílusú barbecue, páratlan kikötői látvány és a mesterszakács ízei, különlegesen elkészített balatoni halak. Az elmúlt néhány évben Budapest után a Balaton partján, többek között Siófokon is egyre több izgalmas hellyel találkozhatunk. A városban nemcsak ősszel gazdag a programkínálat, de a színvonalas és változatos éttermi kínálat miatt az év más időszakában is egyre inkább érdemes idelátogatni. Hogy hova? Most négy helyet mutatunk meg.

 

Barbecue – az igazi

2018-ban újra megnyílt a Déli Part BBQ, amely Szántódról Siófokra, pontosan a Sió csatorna mellé költözött. Így már egész évben tudják fogadni a vendégeket, nem kell bezárni a szezon végén a népszerű éttermet. Hét közben jobbnál jobb hamburgereket lehet kapni, péntektől pedig működik a barbecue Barica József, alias Dzsozi tulajdonos és pitmaster felügyeletével. Dzsozi ezeken a napokon hajnalban kel, hogy a hatalmas tölgyfatüzelésű szmókerben hosszú órákig tartó füstöléssel úgy készülhessenek el a hagyományos amerikai barbecue fogások – marhaszegy, sertésoldalas és tarja – ahogy az elő van írva. A pitmaster a Facebookon szokta közzétenni, hogy éppen mit fog sütni a hétvégén. A tematikus estekről is itt lehet tájékozódni, ugyanis meglepetésekkel is készül a szezonon kívüli időszakra a Déli Part BBQ. Dzsozi elárulta, hogy whiskyvacsorát terveznek, illetve egy Michelin-csillagos séf is a vendégük lesz, aki a köreteket készíti majd a húsok mellé.

A pitmaster szerint Magyarországon még gyerekcipőben jár a barbecue-s szakma, ennek megfelelően kevés olyan hely van, ahol a fogások valóban úgy készülnek, ahogy az amerikai hagyományok megkívánják. Dzsozi lassan négy éve foglalkozik barbecue-val, és úgy tervezi, hogy októberre meglesz a 300. megsütött marhaszegye, amit nagyon kevés ember mondhat el még magáról Magyarországon.

Ha valaki nemcsak autentikus barbecue ízekre vágyik, hanem kíváncsi is arra, hogy hogyan készülnek el a húsok, Dzsozit bármikor meglátogathatja a szmóker mellett, és még egy tájékoztató füzetet is készítettek a kíváncsi vendégeknek.

Blue Dot Bistro

Gyönyörű helyen, a siófoki kikötőben várja a vendégeket a Hotel Yacht à la carte étterme, a Blue Dot Bistro. A déli part egyik legszebb kilátását kínáló terasza mellett a Blue Dot a helyi alapanyagok felhasználása miatt is erősen kötődik a Balatonhoz: Szabó Csaba séf a tejtermékeket, a zöldségeket és a húsokat is igyekszik a környékről beszerezni. Az étlapon a jellegzetes bisztróételek mellett hagyományos magyar fogások picit újraértelmezett verzióit is megtalálhatjuk, például a brassói aprópecsenyét.

A hotel vendégei mellett a hajósok kedvenc helyévé vált a Blue Dot, amelyet már a Magyar Konyha 2017-es balatoni kalauza beválasztott a legjobb kikötői éttermek közé. Szabó Csaba mesterszakács az év elején vette át a konyhát, jelenleg pedig nagy megméretésre készül: novemberben lesz a szakács-világbajnokság Luxeumburgban, amelyen egyéniben indul, miután 2016-ban az erfurti szakácsolimpián aranyérmet nyert.

Rozmaring Kiskert vendéglő

Ne tévesszen meg senkit a nyaralóházak között szerényen megbújó külső, a Balatonszéplakon található Rozmaring Kiskert vendéglőt és pizzériát az egyik legjelentősebb étteremkalauz, a Gault&Millau is az ajánlott helyek között sorolta fel legújabb magyar kiadásában. Ezt az elismerést a Rozmaring a remek konyha és jó ár-érték arány mellett a barátságos és közvetlen felszolgálással érdemelte ki. A Rozmaring a kifejezetten a Balatonra koncentráló étteremajánlóknak is rendszeres szereplője, többek között idén nyáron is bekerült a legjobb tíz déli parti hely közé a Magyar Konyha gasztrokalauzában. Az elsősorban pizzákat és olaszos tésztaételeket kínáló vendéglő szezonon kívül szerdától vasárnapig fogadja a vendégeket.

Paletta

Az összeállításból nem hiányozhat a balatoni gasztroforradalom megkerülhetetlen szereplője, Bezerics Dani sem, aki misszióként tekint a tó népszerűsítésére és a régió fejlesztésére. Először Balatonbogláron nyitotta meg a Palettát, később pedig Siófokon és Budapesten is nyílt egy-egy a népszerű bisztróból. Bezerics Dani kulináris ars poeticájában alapvető, hogy helyi termelőktől szerezze be a minőségi alapanyagokat, majd ezekből a legmodernebb gasztronómiai módszerekkel készítsen mindenki számára szerethető és elérhető ételeket. Így született meg a kedvencek számító pulled ponty szendvics vagy a bazaltburger is, amelyet a siófoki Aranyparton is elfogyaszthatunk még legalább szeptember végéig.

Siófokon tehát büszkén mondhatják, hogy „Itt kezdődik a Balaton” a gasztronómiában is. Legközelebb október 5–7-én a Siófoki Halfesztiválon várják az érdeklődőket. De a város minden hétvégén izgalmas programokkal várja a turistákat, amely idén ünnepli várossá avatásának 50. évfordulóját.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)