Jump to content

Márton-napi Borfesztivál a százéves Gellértben

2018. 10. 24. 15:00

Idén 100 kiállító borászat vonul fel Gellértben, 22 borvidék képviseletében november 8–11. között Budapest egyik legszebb szecessziós szállodájában.

A 20. század eleji palotaszállók elegáns, szecessziós stílusában megépített hotel a mai napig az egyik leglátványosabb épülete a fővárosnak, és az egyik leglátogatottabb szállodája is, ahol az elmúlt időkben gyakorta szerveznek olyan eseményeket, melyek a szállóvendégeken túl, a nagyközönségnek is szólnak. Ezen rendezvények egyike – amikor beléphetünk a patinás falak közé – a Márton-napi Borfesztivál, ami az elmúlt években a „hely szelleme”, a széles borkínálat és a minőségi gasztronómia színvonala miatt Budapest legkedveltebb programjává vált.

A Gellért 1918 szeptemberében nyitotta meg kapuit, idén tehát 100. születésnapját ünnepli, ennek megfelelően a Márton-napi Borfesztivál gasztroprogramjai is a Gellért századik évfordulóját idézik: Száz év vagány butik sörfesztivállal indul a nulladik nap, ahol válogatott sörökkel alapozhatunk a borfesztiválra. A Százszorséf lakosztályétteremben ismét Michelin-csillagos séf készíti a prémiumkategóriás menüt. A Száz százalék Gellért borvacsora séfjei kreativitásukkal és a fogásokhoz illő borokkal ünneplik a Gellért évszázados vendéglátását, és a Száz liba egy sorban Márton-napi Sunday brunch felvonultatja a legkedveltebb libaételeket.

Idén több mint 100 kiállító borászat vonul fel Gellértben, ahol 11-11 borvidék mutatkozik be pénteken, illetve szombaton. Így gyakorlatilag két különböző „borfesztiválon” vehet részt az, aki mindkét napra vált belépőt, ráadásul korlátlan mennyiségben. Ami mindkét napon állandó, az a Gellért Selection pezsgőkínálata lesz, hogy minden pillanatban méltó itallal koccinthassunk a kerek évfordulóra.

A Márton-napi fesztivál alkalmából újra egy Michelin-csillagos étterem séfjét köszönthetjük a Gellértben. Palágyi Eszter, a Costes head séfje a Százszorséf lakosztályétteremben készíti el – 9-én és 10-én – az erre az alkalomra megálmodott menüsorát, válogatott borokat kínálva a páratlan panorámát nyújtó lakosztályban, ahol uralkodók, egyházi vezetők, nemzetközi politikusok, jeles államférfiak, elismert tudósok és világhírű művészek sora szállt meg a Gellért eddigi története során.

Hagyománya a „gellértes” Márton-napnak a borvacsora. A születésnapot idéző Száz százalék Gellért borvacsora séfjei kreativitásukkal és a fogásokhoz illő borokkal ünneplik a Gellért évszázados vendéglátását.

A kiváló borok kóstolása után egy-egy „afterpartival” zárul a nap. Pénteken az Anna and the Barbies kendőzetlenül őszinte és lélekemelően is életigenlő szövegvilágával várja a már szinte családdá vált rajongói közönségét, majd másnap az újkori magyar dalszerző zenekarok egyik kimagasló művészi színvonalon zenélő bandája, a Maszkura és a Tücsökraj zenél.

A hétvégét lezáró vasárnapon pedig a szintén hagyományos vasárnapi ebéd fogadja a vendégeket. A Száz liba egy sorban Márton-napi Sunday brunch-on Müncz Gábor, a Gellért konyhafőnöke vonultatja fel a legkedveltebb libaételeket.

 

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)