Jump to content

Míg strandolsz a kocsid töltődhet: a balatoni régióban is több mint 30 töltőállomás üzemel

2019. 05. 13. 15:00

Több mint harminc elektromos töltőállomást alakított ki az e-Mobi Kft. a balatoni turisztikai régióban - jelentette be a 100 százalékban állami tulajdonban álló nonprofit kft. ügyvezető igazgatója hétfőn Alsóörsön. Ugron Gáspár Gábor elmondta, társaságuk mintegy 2,8 milliárd forint értékben 329 elektromos töltőállomást helyez üzembe Magyarországon május végéig, amelyből 306-ot már át is adtak.

Ezek közül a Balatonnál 21 településen 31 töltőállomást létesítettek, de a Velencei-tó és a Fertő-tó mentén valamint a tokaji régióban is létesítettek töltőhelyeket.

A turisztikai terület mellett autópályák mentén 20, megyei jogú városokban 60, a fővárosban pedig 210 elektromos töltőállomást építenek ki, mivel Ugron Gáspár Gábor szerint a tisztán vagy részben elektromos meghajtású autókat a nagyvárosok környezetében használják leginkább.

Az ügyvezető igazgató arról is beszélt: társaságuk 85 elektromos autót is vásárolt, amelyeket kormányzati szervekhez, hivatalokhoz helyeztek ki használatba.

Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára kiemelte: a magyar kormányzat elhivatott az elektromobilitás ügyéért. Örömtelinek nevezte, hogy egy kiemelt turisztikai övezet, a Balaton térsége is bekapcsolódik az elektromobilitási hálózatba. A Balaton-környéki töltőállomások mintegy 130 millió forintból valósultak meg - tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta: az elektromobilitás nem csak a jövő, hanem már a jelen kérdése, hiszen már meghaladja a tízezret a zöld rendszámmal forgalomba helyezett autók száma és ennek több mint fele tisztán elektromos hajtású. Abban vagyunk érdekeltek, hogy növekedjen arányuk, és 2030-ra a Magyarországon használt autóflotta tíz százaléka tisztán elektromos legyen - mondta.

Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselőjeként megjegyezte: plusz vonzerőt jelenthet a Balatonnál az elektromos töltőállomás-hálózat. Úgy fogalmazott: a Balaton napjainkban a reneszánszát éli, és ez az itt megjelenő innovációnak is köszönhető.

Hebling Zsolt, Alsóörs független polgármestere kiemelte: településük példát mutat a környezetvédelem és a jövő tudatos tervezése terén. Az elektromos töltőállomás mellett intézményeik tetején napelemeket, a kempingben napkollektort helyeztek el, és a szezonban egy tizennégy személyes elektromos busz is szolgálatba áll a Balaton-parti községben.

A Balaton térségében az e-Mobi Kft. beruházásában Alsóörsön, Alsópáhokon, Badacsonytomajban, Balatonalmádiban, Balatonfenyvesen, Balatonföldváron, Balatonfüreden, Balatonkenesén, Balatonlellén, Balatonszemesen, Fonyódon, Hévízen, Keszthelyen, Révfülöpön, Siófokon, Szántódon, Szigligeten, Tihanyban, Veszprémben, Zalakaroson és Zamárdiban telepítettek töltőállomásokat.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)