Jump to content

A szülőföldjükön maradók a faluturizmus fellendítésében látják a jövőt

2020. 02. 24. 13:54

A falusi turizmusban rejlik a vidék jövője – vélik egyre többen a Bodrogközben és az Ung-vidéken. A térség lakossága egy rendezvénysorozatot is elindított, annak érdekben, hogy összefogásra, közös gondolkodásra buzdítsanak másokat is. A rendezvénysorozat a falusi turizmusban rejlő lehetőségeket igyekszik bemutatni.

A falusi turizmusban rejlik a vidék jövője – vélik egyre többen a Bodrogközben és az Ung-vidéken. A térség lakossága hiszi, hogy a siker kulcsa helyben, a szülőföldön van. Egy rendezvénysorozatot is elindítottak, annak érdekben, hogy összefogásra, közös gondolkodásra buzdítsanak másokat is. A rendezvénysorozat a falusi turizmusban rejlő lehetőségeket igyekszik bemutatni.

Kaposkelecsényben egy magyar testvérpár működtet olajsajtolót. Demjén Roland, és Dénes édesapjukkal kezdték a sajtolást nagyjából harminc éve.

Olajsajtolót hagyományőrzésből működtetik

Tisztítják, osztályozzák, meghántják, darálják, pörkölik, majd ezután sajtolják a napraforgómagvakat. Semmi sem vész kárba: a mag héjával fűtik a pergelőt, az olajmentesített magokat pedig korongokba préselve a jószágnak adják takarmányként. A finom olaj azonnal fogyasztható.

Demjén Roland az M1 Kárpát Expressz című műsorában elmondta, az olajsajtolót hagyományőrzésből működtetik. Hozzátette, nem titkolt céljuk, hogy fenntartsák ezt a hagyományt a következő nemzedék számára, hogy ők is megtanulhassák, megtapasztalhassák mivel is foglalkoztak őseik.

Napjainkban már kevés napraforgómagot visznek a környékbeli gazdák préseltetni, ám Roland és Dénes munkakedve egy cseppet sem lankadt, szívükön viselik az olajsajtoló, és a házi étolaj sorsát.

A falusi turizmusban látják a jövőt

Ilyen, és ehhez hasonló örökségek, a vidékre jellemző hagyományok felelevenítésére és azok gyakorlatba ültetésére, az értékek mentésére törekszik az a civil kezdeményezés, amely Kistárkányból indult útjára. A szervező, Kondás Aranka tíz évvel ezelőtt egy vendégházat nyitott. A magas munkanélküliséggel, a fiatalok elvándorlásával küzdő vidéken a Kistárkány és Környéke Polgári Társulás a falusi turizmusban látja a régió gazdasági fellendülésének egyik kulcsát.

Kondás Aranka, a társulás elnöke elmondta, az évek során rájött, hogy egyedül nem tudja fellendíteni a térség turizmusát. Hozzátette, a rendezvénysorozatot azért indította el, hogy tudatosítsa az emberekben, hogy tenni kell annak érdekében, hogy megérezzék szülőföldjüket Bodrogközt és Ung-vidéket.

A vidék fejlődése érdekében közös gondolkodásra buzdító rendezvény iránt nagy volt az érdeklődés. Olyan előadókat hívtak, akik a saját vidékükön jó példával állnak a helyiek előtt.

Sikeres kézművesek, egy mangalica tenyésztő, egy feltárásokat végző helyi plébános, és olyan polgármesterek mesélték el a sikertörténeteiket, akiknek a településén már nem idegen a falusi turizmus fogalma.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)