Jump to content

Óriásvidrák születtek a fővárosi állatkertben

2020. 03. 28. 17:00

Öt óriásvidra született a Fővárosi Növény- és Állatkertben, a Dél-Amerikában őshonos veszélyeztetett faj először szaporodott Magyarországon – közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert pénteken.

A március 11-én világra jött emlősök az első magyarországi születésű óriásvidrák. Az ellést a szülőszobának kialakított férőhelyre beszerelt kamera segítségével mozgóképen is sikerült megörökíteni. Az erről készült kisfilmet pénteken osztotta meg az állatkert hivatalos honlapján és közösségi oldalain – olvasható a közleményben.

Mint írják, a kölykök szülei, Cumana és Madidi múlt ősszel kerültek össze. Az állatkerti szakemberek kezdettől fogva nagyon bíztak abban, hogy a párnak előbb-utóbb kölykei születnek.

Az összegzés szerint az óriásvidráknál a vemhességi idő valamivel több mint két hónap, 64–71 nap. Az újszülöttek átlagosan 20 dekát nyomnak, de Cumana kölykei valószínűleg ennél valamivel kisebb súllyal születtek, hiszen az öt kölyök felette van az átlagos utódszámnak, és ilyenkor gyakori, hogy az egyes kölykök súlya valamivel kevesebb a szokásosnál.

A Dél-Amerikában őshonos óriásvidra akár 30 kilogrammosra is megnőhet, teljes testhossza a két métert is meghaladhatja. A korábbi vadászat miatt lecsökkent állománynagyság, valamint a természetes élőhelyek zsugorodása miatt napjainkban is veszélyeztetettnek számít. A Fővárosi Állat- és Növénykertben hatodik éve foglalkoznak a Dél-Amerikában őshonos, veszélyeztetett állatfajnak számító óriásvidrákkal – áll a közleményben.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)