Jump to content

A környezetbarát étterem ismérvei

2020. 07. 23. 16:00

Hazánkban is lassú hódítóútjukra indultak a környezetbarát éttermek, melyek a fenntartható fejlődés nevében működnek. Míg külföldön már elvárás, addig itthon csak zsengelábakon álló kezdeményezés; de vajon mitől lesz egy étterem környezetbarát?

Varga Judit, a Felelős Gasztrohős Hálózat alapítója, étteremkritikus és blogger az M1 – Kék bolygó című műsorában beszélt részletesen arról két éve, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy étteremnek, ami környezetbarát minősítést szeretne elérni.

Számos feltétel vonatkozik például a használt alapanyagok beszerzésére és az elkészítés mikéntjére is. Utóbbira példa, hogy a pálmaolaj használata tilos, mert annak termelése köztudottan az esőerdők kiirtásával jár, míg előbbi szabályzása abban érhető tetten, hogy minimum 30 százalékig magyar alapanyagokat kell, hogy használjanak az étteremben. Fő kritérium, hogy bioterméknek is szerepelnie kell a kínálatban. Mindezek mellett a csomagolóanyagokra, higiéniára vonatkozó szempontoknak is meg kell felelni.

A hazai, maréknyi fenntartható éttermek minden fent említett szempontnak megfelelnek. Így például legtöbbjükben a megmaradt ételt lebomló dobozokba csomagolják és a hulladékgyűjtés is szelektíven zajlik. Az ételkészítés során ügyelnek arra, hogy a lehető legegészségesebb, adalékanyagmentes ételek kerüljenek a vendég tányérjára.

Miként győződhetsz meg arról, hogy biztosan fenntartható étteremben jársz, nem csak egy jól felszerelt, látszat-öko bárban? Úgy, hogy a környezetbarát éttermek szeretnek büszkélkedni a Fenntartható Étterem Minősítéssel, így az étterem üvegén és a belső enteriőr hangsúlyos részén is elhelyezik azt.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu | Kép: pixabay.com)