Jump to content

Megállapodás született a budapesti üzleti turizmus fellendítése érdekében

2020. 10. 03. 20:38

Együttműködési megállapodást írt alá a hivatás- és üzleti turizmusban rejlő lehetőségek kiaknázása és fellendítése érdekében a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány, a Magyar Kongresszusi Iroda, valamint Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapest Fesztivál- és Turisztikai Központ pénteken a Budapest Turizmus Konferencia és Díjátadó 2020 eseményen.

Karácsony Gergely főpolgármester köszöntő beszédében kiemelte, hogy az együttműködés remélhetőleg sokat segít majd Budapest erősítésében az üzleti konferenciaturizmus területén.

Bár a gazdaságélénkítés állami feladat, Budapest mégis mentőcsomaggal segíti a helyi vállalkozásokat. A turisztikai vállalkozások ingatlanbérleti díját 70 százalékkal, a teraszok után fizetendő díjat 90 százalékkal csökkenti a Fővárosi Önkormányzat szeptember és március között. A taxisok pedig 70 százalékos engedményt kapnak a jövő évi drosztdíjból. "A legfontosabb az, hogy ebben a nehéz helyzetben segítsük a helyi vállalkozásokat, hiszen csak együtt tudunk majd felállni a járvány okozta válságból" - fogalmazott a főpolgármester.

Faix Csaba, a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. (BVA) és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezetője kiemelte, hogy a központnak két küldetése van: egyrészt, hogy láthatóságot adjon a városban lévő izgalmas attrakcióknak, történéseknek. Másrészt pedig, hogy olyan együttműködéseket hozzon tető alá, amelyek segítik a turisztikai szektor szereplőit. "A ma aláírt Budapest megállapodás egy ilyen aktus, aminek a segítségével jóval több üzleti turista érkezhet a városba, ezzel munkát és lehetőséget adva a helyi vállalkozásoknak" - tette hozzá.

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány tájékoztatása szerint a tavasszal újjászervezett Magyar Kongresszusi Iroda feladata, hogy a világvárosokban általánosan elterjedt gyakorlatnak megfelelően - a fővárosnál a már kérelmezett névhasználati engedély birtokában - Budapest Convention Bureau márkanév alatt lássa el az üzleti turizmus fellendítését szolgáló valamennyi promóciós, szervezési és értékesítési feladatot.

Békefi Anna, a Budapest Convention Bureau szakmai igazgatója egyebek mellett azt emelte ki, hogy a megállapodás annak a kereteit biztosítja, hogy megalapozzák a Budapest iránti bizalmat, illetve professzionális módon szolgálják ki mind a maguknak helyszínt kereső rendezvények szervezőit, mint a hazai szolgáltatókat.

Az alapítvány tájékoztatása kitért arra is, hogy az együttműködés jelentőségét az adja, hogy a Magyarországon megvalósuló, külföldi megrendelésű üzleti rendezvények 73 százalékát Budapest látja vendégül. A Konferenciaszervezők Nemzetközi Szövetségének (ICCA) nemzetközi városrangsorában Budapest 2019-ben a mintegy 400 szereplő közül a 26. helyen állt. Az üzleti turizmus élénkítése közvetve a szabadidős turizmust is pozitívan érintheti, elsősorban a küldő országok itteni tapasztalatainak hatására, nem beszélve a válság miatti keresletkieséssel küzdő ágazati szolgáltatók, szállásadók, vendéglátók forgalmának növekedéséről.

Az MTÜ stratégiai területként tekint az üzleti turizmusra, ezért segíti a felek közötti információáramlást, lehetőségeihez mérten segíti és támogatja a szakmai feladatokat, piaci akciókat, valamint bevonja az érintetteket a meeting industry-t érintő döntések előkészítésbe. A Főváros Önkormányzata elsősorban az úgynevezett városi csomagajánlatok összeállításával és kedvezményes, illetve a lehetőségeihez mérten ingyenes szolgáltatásokkal járul hozzá az üzleti rendezvények elnyeréséhez és megvalósításához - tették hozzá.

A konferencián átadták a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ díjait is: Budapest Kulturális és Turisztikai Nagykövete Díjban 2020-ban Iain Lindsay, az Egyesült Királyság leköszönő magyarországi nagykövete részesült. Míg a Budapest Turizmusáért 2019-es díjat a Mesterségek Ünnepe rendezvénynek, addig a 2020-as elismerést a Zsidó Kulturális Fesztiválnak ítélték.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)