Jump to content

Szivardobozba rejtett ötezer éves fadarabot találtak

2020. 12. 17. 10:24

Véletlenül találtak meg egy szivardobozban Skóciában egy elkallódott ötezer éves fadarabot, amelyet a gízai nagy piramis építésénél használtak munkaeszközként.

Egy három darabból álló tárgyegyüttes egyik tagjáról van szó, amelyet Waynmann Dixon vasútmérnök fedezett fel 1872-ben az úgynevezett királynői kamrában. Az Aberdeeni Egyetem szerint az immár darabokra szétesett, cédrusfából készült eszközt Kr. e. 3341 és 3094 között használták a Kheopsz-piramis építésénél.

A régóta elveszettnek hitt fadarabra az egyetem egyiptomi származású munkatársa lett figyelmes az intézmény gyűjteménye ázsiai részének átvizsgálása közben. Abeer Eladanynak feltűnt, hogy a lelet sorozatszáma nem illik bele az ázsiai gyűjteménybe, aztán kiderült, hogy valójában Észak-Afrikából származik.

„Egy kis töredékről van szó, amelynek azonban óriási a jelentősége, mivel egyike annak a három tárgynak, amely a nagy piramis belsejéből került elő” – mondta a kurátor az egyetem közleménye szerint.

A másik két tárgy, egy golyó és egy kampó jelenleg a British Museumban található.

A fadarabot 1946-ban adományozták az Aberdeeni Egyetemnek, ahol azonban hamar szem elől tűnt.

Waynmann Dixon brit vasútmérnök a Kheopsz-piramis addig ismeretlen kamráinak felfedezése közben bukkant az építőeszközre. A tárgy az egyetemen egykori hallgatója, később Egyiptomban Dixonnal összebarátkozó James Grant közvetítésére kerülhetett Skóciába.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)