Jump to content

Fejlesztik a nógrádi és a Bükk-vidéki geoparkok turizmusát

2021. 01. 21. 11:02

Szlovák-magyar határon átnyúló együttműködési program keretében fejlesztik a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark és az aspiráns Bükk-vidék Geopark turizmusát - tájékoztatta az MTI-t a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) szerdán.

A közlés szerint a GEOTOP pályázatnak köszönhetően mintegy 188 ezer euró (több mint 65 millió forint) segíti a túrahálózat bővítését, új tanösvény kialakítását és a túravezetők képzését

A szlovák és magyar területeken új szolgáltatásokat vezetnek be, a geoparkok értékeiről képzési anyag és módszertani kézikönyv is készül - írták a közleményben.

Az oktatók mellett - akik a geoparkokat akár tanórákon, akár valóságos kirándulás formájában mutathatják be - a térség turisztikai vállalkozói is képzésben részesülhetnek, hogy szélesebb körű tájékoztatást tudjak adni vendégeiknek.

A Nógrád megyében és dél-Szlovákiában, valamint Heves megyében működő geoparkok túrahálózatát egy határon átnyúló tanösvény kialakításával kötik össze, egy nyomvonalon pedig interaktív tanösvényt alakítanak ki. Az új útvonalat és a térségek 70 értékes földtani helyszíneit mobilapplikációban is rögzítik.

A térségbe látogatókat egy GeoKultStamp pecsételő játékkal irányítják és ösztönzik minél több geoparki helyszín felkeresésére.

A projekt vezető partnere a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, partnere Fülek város önkormányzata.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)