Jump to content

Több mint 160 milliárd forint csücsül a SZÉP-kártyák zsebeiben

2021. 05. 05. 09:38

A kormány döntése révén év végéig a SZÉP-kártyával rendelkező munkavállalók az összes elfogadóhelyen mindhárom zsebből fizethetnek. Vagyis a kártyabirtokosok a járvány miatt a szálláshely és a szabadidő zseben felhalmozódott összegeket könnyebben el tudják költeni, akár étkezésre vagy ételrendelésre is – hangzott el a Summa adásában.

Fata László cafeteria-szakértő azt mondja, a fizetésen kívüli juttatások rendszerét a kormány több rendeletben is szabályozta.

„Ezt a költségelvonást a szolgáltatók a veszélyhelyzet lejártát követő 60. naptól érvényesíthetik majd. Ez azt jelenti, hogyha megvan a veszélyhelyzet vége, onnantól indul majd a 60 nap, addig van ideje a felhasználóknak, hogy költség nélkül használják ezt az összeget föl” – fogalmazott.

Az OTP SZÉP-kártya 1,7 millió kártyabirtokosa 2020-ban 192 milliárd forintnyi juttatást költött el többek között a belföldi szállás- és vendéglátóhelyeken.

Az április 25-től hatályos kormányrendelet értelmében a kártyabirtokosok az OTP SZÉP-kártya több mint 41.000 elfogadóhelyének bármelyikén, a kártya mindhárom zsebéről fizethetnek.

Fata László szerint ez hasznos a szolgáltatók számára, hiszen ez az összeg megjelenik a turizmusban, és hasznos a jogalkotó számára is, hiszen ő azért hozta ezt létre, hogy a belföldi turizmust erősítse vele.

Úgy vélte, hogy aki nagyobb összeget tervezett üdülésre, az megvárja, amíg megnyílnak a lehetőségek. Becslések szerint a SZÉP-kártyák zsebeiben jelenleg mintegy 160 milliárd forint van.

Ennek a szabadabb felhasználása a fogyasztás alakulására is pozitív hatással lehet. Németh Dávid, a K&H elemzője szerint a kormány döntése a fogyasztás ösztönzését szolgálja.

„Elősegíti azt, hogy a vendéglátóipar hamarabb helyreálljon, illetve ne ragadjanak be azok az összegek, amelyek korábban a számlára kerültek, hiszen most az elmúlt év lezárása miatt nem tudták elkölteni ezt a háztartások. Ezzel megpróbálja felszabadítani az ott felgyülemlett megtakarításokat, és hirtelen egy lökést adni a szolgáltatószektornak, ezzel fölgyorsítani a munkavállalóknak a felvételét és a gazdasági ágazatnak a kilábalását”– mondta.

A cafeteria-szakértő úgy számol: évente nagyjából 340 ezer forintot adnak a munkavállalóiknak a hazai cégek arra, hogy többek között az egészségüket is védjék.

„Szoktam javasolni a cégeknek, hogy mielőtt elkezdenek adni, határozzák meg a célt. Az egyik az az, hogy munkavállalót akarok megszerezni, meg akarom különböztetni magam másik cégtől. Ha odafigyelünk a munkatársakra, és azt mondjuk, hogy nekik erre van igényük, ezt biztosítjuk számára, akkor a munkavállaló úgy érzi, hogy jobban megbecsüli a munkáltató” – fogalmazott Fata László.

Érdemes tudni, hogy a pandémia miatt a munkáltatónak az első féléves utalások után  június 30-ig nem kell még szociális hozzájárulási adót fizetniük. Ha a dolgozó június 30-ig elkölti az összes, második  féléves juttatását, esetleg többet töltöttek fel a SZÉP-kártyájára, vagy valamelyik alszámla egyedi plafonját elérte, akkor július 1-jétől már nem béren kívüli juttatásként, hanem egyes meghatározott juttatásként kell majd elszámolni a munkáltatónak.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)