Jump to content

Nyolc bemutató a Szentendrei Teátrum nyári programjában

2021. 05. 30. 12:39

Opera-, kortárstánc-, zenei crossover, prózai színházi előadások és összművészeti produkciók, köztük nyolc bemutató szerepel a Szentendrei Teátrum június 6-án induló nyári szezonjának programjában.

A nemrég kinevezett Lőrinczy György által vezetett Szentendrei Teátrum nyári programsorozata Szentendre önkormányzata, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásával valósul meg, a MűvészetMalom pedig kétszáz fős miniamfiteátrummal bűvül - közölte az MTI-vel a teátrum.

Június 6-án - a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségének országos Grand opening koncertsorozatához csatlakozva - a SzentendREstart ingyenes nyitókoncert várja a közönséget. Az eseményen kizárólag környékbeli művészek lépnek fel: az Erkel-blokkot a Szentendrei-szigeten élő, világhírű baritonista, Molnár Levente és a Szentendrén élő Fischl Mónika képviseli, Pilisszentlászlóról Szvorák Katalin és az Ötödik Évszak Zenekar zenél, a Sárik Péter Trió és Falusi Mariann pedig a jazz műfajával színesíti a koncertet.

A Szentendrei Teátrum évadnyitó gáláját június 25-én tartják, ennek keretében 50+2 címmel rendhagyó könyvbemutatót is láthatnak a nézők. A színház ötven évét összefoglaló tanulmánykötet tartalmát olyan előadók elevenítik fel, mint Molnár Piroska, Mester Viktória, Szinetár Dóra, Berényi Nóra, György-Rózsa Sándor és Makranczi Zalán.

Rost Andrea premierre készül Szentendrén: a Hot Jazz Banddel közösen, Dalok a lányszobámból címmel népszerű magyar slágereket és filmzenék - Óz, West Side Story, Van, aki forrón szereti - áthangszerelt verzióit adja elő. Mácsai Pál színművész és Lukács Miklós cimbalomművész közös estjén Örkény István egyperces novelláit a virtuóz roma cimbalomtradíciók, a kortárs zene és a jazz egészíti ki.

A Kaláka együttes és Bogdán Zsolt kolozsvári színművész szcenírozott, zenés Kányádi-esttel érkezik Szentendrére, Gergye Krisztián improvizációs előadást tervez szentendrei festők művei alapján, Herczku Ágnes népdalénekes pedig színházi elemeket vegyít majd a koncertjében. A Forte Társulat legújabb bemutatója Misima Jukio kortárs japán szerző négy egyfelvonásos darabjából készül, Horváth Csaba rendezésében.

A Déryné program A falu rossza című előadásával képviselteti magát a MűvészetMalomban, Miklósa Erika operaénekes és Balázs János zongoraművész, a Cziffra György-emlékév keretében, az operairodalom legnépszerűbb slágereiből válogattak, míg Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operáját a Coopera társulatával együttműködésben, a két szerepben a Surányban élő, világszerte ismert művészházaspárral, Mester Viktóriával és Molnár Leventével viszik színpadra.

A színházi produkcióban jól ismert nevek és művészeti egyetemisták egyaránt feltűnnek. A Wolfram Lotz A nevetséges sötétség című hangjátéka nyomán íródott darabot Dohy Balázs rendezi, és Szokol Judit - Fabacsovics Lili Csend-etűdök című ősbemutatójának is a Szentendrei Teátrum ad helyet.

Dennis Kelly Árvák című színműve Lovas Rozival, Lengyel Tamással és Molnár Áronnal a főszerepben kerül színpadra, míg Molnár Piroska és Jordán Tamás a Kései találkozással, Hernádi Judit és Gálffi László a Love Letters című darabbal mennek Szentendrére.

A Dramaturg Céh szervezésében újra megrendezik a Nyílt Fórumot is, ahol a felolvasószínházi bemutatók után színházi szakemberek beszélgetnek a művekről. Kortárs tánc zárja az évadot: Hat tánc címmel a közönség a Feledi Project táncelőadását láthatja, amely reflexió Bartók Béla Román népi táncok című művére - áll a Szentendrei Teátrum közleményében.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)